Glava

OGLASI

paparica

 

 

 

 

 

 

Mini mesne kroglice na ameriško-italijanski način
(za 8–12 porcij)

Sestavine
110 g zmlete govedine
110 g zmlete teletine
110 g zmlete svinjine
30 g svežih, belih krušnih drobtin
3 žlice mleka
majhna pest sesekljanih lističev peteršilja
2 žlici sveže naribanega parmezana
sol in poper (kot začimbi)
2–3 žlice sončničnega olja za peko

Za omako
1 žlica oljčnega olja
1 sesekljana, srednje velika rdeča čebula
1 zdrobljen strok česna
400-gramska konzerva narezanega paradižnika
1 ½ žlice paradižnikove mezge
1 žlica mezge, iz na soncu posušenih paradižnikov
1 žlička mehkega, svetlorjavega sladkorja
¼ žličke posušenega origana
50 ml zelenjavne osnove


Priprava
Te mesne kroglice so naravnost popolne za majhna ustka. Namesto teletine ali svinjine lahko uporabite zmleto piščančje meso ali pa le eno vrsto zmletega mesa.

Najprej pripravite omako. V veliki ponvi segrejte olje in 10 minut pražite čebulo, da se zmehča. Dodajte česen, kuhajte 1 minuto, nato polovico pretresite v multipraktik. Čebuli, ki je še ostala v ponvi, dodajte paradižnik, obe mezgi, sladkor, origano in zelenjavno osnovo, zavrite, zmanjšajte ogenj in 25 minut kuhajte na nizki temperaturi.

Medtem čebuli v multipraktiku dodajte zmleto govedino, teletino in svinjino. Minutko temeljito meljite, nato dodajte krušne drobtine, mleko, peteršilj, parmezan in sol ter poper po okusu. Temeljito zmeljite. Jemljite žličke mešanice za mesne kroglice in jih oblikujte v približno 30 majhnih kroglic. Zdaj lahko mesne kroglice scvrete ali pa jih spečete v pečici.

Če boste cvrli v veliki ponvi z nelepljivim dnom, segrejte olje in v njem cvrite po 8–10 mesnih kroglic naenkrat, po 2–3 minute na vsaki strani, dokler ne pozlatijo. Odcedite na kuhinjskem papirju.

Če jih boste zlatorjavo popekli, pečico segrejte na 200 ºC. Ko vklopite pečico in čakate, da se segreje, vanjo dajte pekač. Na vroči pekač nakapajte dve žlici sončničnega olja in dodajte mesne kroglice. Pecite 20 minut; ko preteče polovica časa, obrnite. Zlatorjave kroglice s prijemalkami ali cedilno žlico zložite v omako.
Ukašujte paradižnikovo omako, dokler ne postane gladka, in jo po okusu začinite s soljo in poprom. Dajte jo nazaj v posodo in dodajte zlatorjave kroglice. Na nizki temperaturi kuhajte še 5–10 minut. Postrezite s špageti ali zložite v izdolben francoski kruh.

 

Vir: Karmel, A. (2011). 100 najboljših prstolizov. Debora, Ljubljana.