Glava

OGLASI

paparica

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hrana za energijo

Hrana, ki vsebuje ogljikove hidrate, je največji preskrbovalec organizma z energijo. Ogljikove hidrate delimo na dve skupini: sladkor (enostavni ogljikovi hidrati) in škrob (kompleksni ogljikovi hidrati). Vsako od njiju lahko najdemo v dveh oblikah: naravni in prečiščeni (rafinirani).

Naravni sladkor Prečiščeni (rafinirani) sladkor
sadje, sadni sokovi sladice (piškoti, keksi, biskviti, torte, želeji), sladkane pijače


Naravni škrob


Prečiščeni (rafinirani) škrob

kosmiči iz polnovrednih žitaric, polnovredna moka in kruh iz nje, rjavi riž, krompir, vseni kosmiči in kaša, leča, banane, korenasta zelenjava bela moka, in kruh iz nje, predelane žitarice s sladkorjem, beli riž, testenine, biskviti in piškoti iz bele moke


Ogljikovi hidrati se v telesu spremenijo v glukozo – vrsto sladkorja. Naravni ogljikovi hidrati zagotavljajo organizmu najboljšo vrsto energije, saj vzdržujejo krvni sladkor na konstantni ravni zaradi njegovega počasnega sproščanja v krvni obtok, kar zagotavlja dolgotrajno energijo. Poleg tega se v naravnih sladkorjih obdržijo vsi vitamini, minerali in prehranska vlaknina.

Škrobna hrana (npr. krompir, riž, testenine, kruh itn.) zagotavlja nižjo raven energije kot sladka hrana. Prečiščeni sladkor se v telesu hitro absorbira in raven energije hitro naraste, a le za kratek čas. Težava je, ker trebušna slinavka (pankreas) takrat proizvaja veliko inzulina, ki naj bi znižal raven sladkorja, to pa povzroči zmanjšanje energije. Sadni sladkor zagotavlja hitro povečanje energije, vendar pa ne povzroča tako velikih porastov in padcev energije, ker prehranska vlaknina upočasnjuje absorpcijo sladkorja.

Uživanje sladkih jedi in pijač povzroča hiter porast krvnega sladkorja, ki se lahko odrazi v telesu tako, da pride do prevelike kompenzacije, ki pripelje do padca ravni krvnega sladkorja, kar vodi v zmanjšanje energije, tako telesne kot umske.

Zato je veliko bolje, da za vzdrževanje trajne energije uživamo sveže sadje, oreške in semena, riževe piškote ali snedvičke s kruhom iz polnovredne moke.