Glava

OGLASI

paparica

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kaj je najboljše za vašega novorojenčka in dojenčka?

Smernice sedanjega Ministrstva za zdravje Velike Britanije priporočajo, da se dojenčkov pred šestimi meseci starosti ne začne odstavljati in da se jih do takrat izključno doji. Vendar se je to šele pred kratkim spremenilo s priporočila ‘med štirimi in šestimi meseci’. Statistični podatki kažejo, da večina mater v Veliki Britaniji dojenčke začne odstavljati pred šestim mesecem starosti in večina zdravstvenih delavcev priznava, da mnogo dojenčkov kaže znake, da so pripravljeni na odstavljanje že pred svojim šestim mesecem. Vendar dojenčka ne odstavimo pred 17 tedni starosti, saj se njegov prebavni sistem ne bo popolnoma razvil do konca prvih nekaj mesecev in tuje beljakovine, ki jih zaužije zelo zgodaj, povečajo verjetnost za nastanek kasnejših alergij na hrano.

Glavna jed je še vedno mleko!
Ko boste začele hraniti otročička z gosto hrano, ne pozabimo, da mleko še naprej ostaja najbolj naravna in najboljša jed za dojenčke, ki rastejo. Materam priporočamo, naj poskusijo z dojenjem. Razlog za to ni le čustvena povezanost, ampak protitelesa, ki jih vsebuje materino mleko in ki otroka varujejo pred infekcijo. V prvih nekaj mesecih so dojenčki še posebno občutljivi, zato je materino mleko v prvih nekaj dneh dojenja nadvse pomemben vir protiteles, ki pomagajo vzpostavljati otročičkov imunski sistem. (Jasno je torej, da se, četudi samo zaradi tega, dojenje splača, pa čeprav bi trajalo le teden dni.) Medicinsko je tudi dokazano, da se pri dojenih otrocih kasneje v življenju manj verjetno razvijejo nekatere bolezni.

Vsako mleko bi moralo vsebovati vsa hranila, ki jih terja otročičkov razvoj. V 120 ml mleka je 65 kalorij, mlečni nadomestek pa je obogaten z vitamini in železom. Kravje mleko ni tako popolno za zadovoljitev potreb človeških dojenčkov, zato ga ne vpeljujmo pred enim letom starosti. Gosto hrano vpeljujemo zato, da pride v dojenčkovo prehrano balast, in da vpeljujemo nove okuse, otipe in vonjave; otročiček se ob tem vadi uporabljati ustne mišice. Z gosto hrano, ki je dajemo preveč ali prezgodaj, utegnemo povzročiti zaprtje in/ali vnašati manj hranil, kot jih potrebuje. Majhen odmerek goste hrane otročičku ne omogoči, da bi zaužil toliko hranil, kot jih dobiva z mlekom.

Pri starosti od štirih do šestih mesecev naj otroci spijejo 500−600 ml materinega mleka ali mlečnega nadomestka dnevno. Ko uvedemo netekočo hrano, je 500 ml dovolj, vendar pri štirih do šestih mesecih brez goste hrane to ne zadostuje več. Vsekakor pa moramo paziti, da bomo dojenčku do dopolnjenega osmega meseca dajali piti najmanj štirikrat dnevno (še posebej, ker je nadvse verjetno, da stekleničke ne bo spraznil do konca). Če bomo število obrokov prehitro zmanjšali, kratko malo ne bo mogel popiti, kolikor potrebuje. Nekatere mamice delajo to napako, da svojemu otročičku, ko je lačen, dajo gosto hrano, on pa v resnici potrebuje le dodatno količino mleka.

Dojenčke je treba z materinim mlekom ali mlečnim nadomestkom hraniti vse do konca prvega leta. Kravje, kozje ali ovčje mleko ni primerno, saj glavna pijača vašega dojenčka ne vsebuje dovolj železa in drugih hranil za ustrezno rast, vendar lahko kravje mleko uporabljamo pri kuhi ali s kosmiči, ko odstavljamo. Mlečne izdelke, kot npr. jogurt in sir, ki so pri otročičkih nasploh zelo priljubljeni, lahko vpeljemo, ko dojenček sprejema prve okuse zelenjave in sadja. Odločajmo se za polnomastne izdelke, saj dojenčki potrebujejo kalorije za ustrezno rast.