Glava

OGLASI

paparica

 

 

 

 

 

Prvo obdobje odstavljanja

Smernice sedanjega Ministrstva za zdravje Velike Britanije do šestega meseca starosti priporočajo izključno dojenje. Vendar pa se večina dojenčkov v Veliki Britaniji začne odstavljati med četrtim in šestim mesecem. Vsak dojenček je drugačen in znaki, ki kažejo na to, da je morda pripravljen na gosto hrano, so naslednji:

1. Dojenčku ne zadostuje več samo mleko.
2. Vse pogosteje hoče biti podojen.
3. Morda se začenja zbujati sredi noči, da bi ga nahranili, potem ko je nekaj časa že spal celo noč.
4. Z zanimanjem opazuje druge pri jedi.
5. Med sedenjem glavo in vrat že dobro drži pokonci.

Pozor: dojenčkov prebavni sistem pred dopolnjenim 17. tednom ne more absorbirati hrane, ki je bolj kompleksna kot materino mleko.

Začnimo tako, da mu ponudimo zelo gladke, redke kašice iz jabolk, hrušk, korenčka, sladkega krompirja, krompirja ali muškatne buče. Lahko tudi riž za dojenčke zmešamo s sadjem in zelenjavo. Ne pričakujmo od svojega otročička, da bo v prvem tednu pojedel veliko. Na začetku mu ponudimo gosto hrano le enkrat na dan, in sicer se odločimo za uro, ko smo sproščeni tako sami kot dojenček in se nam ne mudi. Dojenček bo moral biti nekoliko bolj ješč, vendar ne požrešen. Morda mu bo treba na začetku za omilitev lakote dati malo mleka. Ne hitimo, poskušajmo in sledimo hitrosti svojega dojenčka.

Materinski nagon je zelo močan, zato imamo verjetno prav, ko začutimo, da je pripravljen. Če po nekaj poskusih ni videti, da ga kaj prida zanima, lahko vedno počakamo še nekaj dni in zopet poskusimo kasneje. Ne pozabimo tudi, da se priporoča odstavljanje šele po šestih mesecih tudi zato, ker je mamino mleko sterilno, zgodnje uvajanje goste hrane pa lahko vodi do infekcij.