Glava

OGLASI

paparica

 

 

 

 

 

korenjePrvo sadje in zelenjava

Prva živila morajo biti enostavno prebavljiva in tako bodo malo verjetno povzročila alergijsko reakcijo.

Korenovke, kot npr. korenje, sladki krompir, rebrinec in koleraba, so pri majhnih dojenčkih zelo priljubljene zaradi svojega naravno sladkega okusa in mehke zgradbe, ko jih pretlačimo. Najboljše vrste sadja, s katerimi začnemo pri dojenčkih, so jabolko, hruška, banana in papaja, vendar je pomembno, da izberemo zrele sadeže dobrega okusa, zato jih je pametno poskusiti, preden jih damo svojemu otroku.

Do nedavnega so mamam svetovali, naj uvajajo vsako živilo posebej in počakajo tri dni, preden uvedejo drugo novo živilo. Seveda pa, razen če imamo v družini zgodovino alergij ali nas skrbijo dojenčkovi odzivi na določeno živilo, ni nobenega razloga za to, da ne bi novih živil uvajali dan za dnem, pri čemer se moramo držati seznama v tabeli.

Ko začnemo uvajati netekočo hrano, pazimo, da ne zmanjšamo količine mleka, ki ga spije naš otrok, ker je mleko še vedno najpomembnejši dejavnik za rast in razvoj.

Pomembno je, da svojega otroka navajamo na čim več različnih živil. Ko je sprejel prve okuse, lahko uvedemo vse vrste zelenjave in sadja. Pozorni pa moramo biti na agrume, ananas, jagodičevje in kivi, saj lahko vznemirjajo nekatere občutljivejše dojenčke.

Sadje
Na začetku svojega dojenčka hranimo s kuhanimi kašicami iz sadja, kot npr. iz jabolka in hruške, ali s surovimi kašicami iz banan in papaje.

Po prvih nekaj tednih lahko svojega otroka začnemo navajati na druge surove pretlačene ali spasirane vrste sadja, kot npr. melone, breskve in slive – sadeži so slastni, če so le zreli.

Lahko že začnemo uvajati suho sadje, a v majhnih količinah; čeprav je hranljivo, je lahko odvajalno. Če nas skrbijo pesticidi, je na voljo organsko pridelano sadje in zelenjava.

Glej recept Prva sadna kašica.

Zelenjava
Nekateri raje začnejo z zelenjavo kot s sadjem, da bi dojenčkom privzgojili okus za manj sladke okuse. Na začetku, ko dete šele začenjamo privajati na netekočo hrano, je najbolje pričeti s korenovkami, še zlasti s korenjem, ki je naravno sladko. V različnih vrstah zelenjave najdemo različne vitamine in minerale, tako da ima v poznejšem obdobju posebno vrednost njena raznovrstnost.

Marsikatera zelenjava je močnega okusa – tako na primer brokoli – zato bomo, ko bo naš otrok že lepo vajen goste hrane, zelenjavi dodajali krompir, ki ublažuje okus. Dojenčki namreč ne marajo premočnih okusov.

Glej recept Korenčkova krema.

Riž
Druga dobra prva hrana za dojenčke je otroški riž. Zmešan z vodo ali materinim mlekom oz. mlečnim nadomestkom se preprosto prebavi in njegov mlečni okus omogoči mehek prehod na netekočo hrano. Izberimo takega, ki ne vsebuje sladkorja in je obogaten z vitamini in železom. Otroški riž se da tudi dobro kombinirati tako s sadnimi kot z zelenjavnimi kašicami.