>
Glava

OGLASI

paparica

 

 

 

 

 

Pijače

Edina pijača do 6. meseca starosti (poleg materinega ali nadomestnega mleka) je za našega dojenčka prekuhana voda.

Voda
Voda je najboljša pijača. Sveže stisnjen pomarančni sok pa vsebuje veliko vitamina C in dojenčku tako pomaga zaužiti železo. Če se mu naš dojenček upira, mu lahko namesto tega ponudimo borovničev ali šipkov sok. Eno enoto soka redčimo z vsaj petimi enotami ohlajene prevrete vode. Razredčen sok ima za nas šibek okus, vendar dojenčki ne bodo zgrešili sladkega okusa, ki ga še niso navajeni. Skušajmo jim ne dajati sladkih pijač, saj bi sicer postali sladkosnedi in ne bi več hoteli piti vode.

Sokovi
Kupljeni sadni sokovi morajo biti nesladkani. Kljub temu, da mnogi od njih na nalepkah trdijo, da ‘niso sladkani’ ali ‘nimajo dodanega sladkorja’, še vedno vsebujejo sladkorje in kisline, ki lahko povzročijo piškave zobe. Pomembno je, da svojemu dojenčku ne dovolimo, da bi stalno pil katero koli drugo tekočino kot vodo.

Sokovnik je v hiši z otročičkom kar uporabna kuhinjska naprava. Hranljive sokove je mogoče dobiti iz mnogih vrst sadja in zelenjave.

Čaj
Zeliščni čaj za otroke (karminativni čaj) vpliva blago pomirjujoče na dojenčkov in malčkov prebavni sistem. Pomirja krče, zmanjšuje nastajanje plinov v želodcu in črevesju, blaži napenjanje in vpliva na sprostitev plinov iz telesa. Karminativni čaji so sestavljeni v glavnem iz cvetov in semen janeža, kumine, koriandra, kamilice itn.