Glava

OGLASI

paparica

 

 

 

 

 

 

Hrana za možgane

Uravnotežena in raznolika prehrana, ki vključuje več obrokov dnevno (tudi zajtrk), zagotavlja, da organizem prejema vse pomembne elemente za razvoj možganov. Znanstvenih raziskav, ki bi potrdile, katera hrana je tipična za razvoj možganov, še ni. Poznamo pa nekaj vrst hrane, ki dobro vplivajo na možganske celice.


Naravni škrob

Po svoji teži zavzemajo možgani 2 odstotka celotne telesne teže, vendar pa v mirovanju porabijo kar 20 odstotkov vse telesne energije. Ker lahko skladiščijo zelo malo energije, potrebujejo stalen dotok sladkorja oz. goriva, pridobljenega iz ogljikovih hidratov. Nihanje ravni sladkorja v krvnem obtoku povzroči motnje v vedenju in učenju.

Najboljša hrana za možgane, ki vzdržuje enakomerno in stalno raven sladkorja v krvi, je naravni škrob kot vir stalnega goriva: polnovredne žitarice, rjavi riž, sladki krompir, ovseni kosmiči in kaša.


Železo

Pomanjkanje železa povzroči anemijo, ki vodi v utrujenost, zmanjšuje umsko čilost, znižuje inteligenčni kvocient in povzroča čustveno otopelost. Železo je pomemben element pri prenosu kisika v hemoglobinu v naša rdeča krvna telesca (eritrociti) v vseh telesnih organih. Železo je vitalnega pomena za dobro delovanje možganov.

Velika količina železa je v rdečem mesu, jetrih, suhem sadju, najdemo pa ga tudi v žitaricah (ki so z njim oplemenitene).


Maščobne kisline

V prvem letu življenja dojenčkovi možgani rastejo zelo hitro, tako da se v tem času povečajo kar za trikrat. Maščobe, ki so glavna sestavina možganov, sestavljajo kar 50 odstotkov kalorij v materinem mleku.

Mastne ribe (losos, sardela in sardina, skuša, tuna) so zelo dobre za rast možganov. Omega-3 esencialne maščobne kisline, ki so v teh ribah, optimizirajo sporočanje med živčnimi celicami v možganih, zato je njihovo vključevanje v prehrano otrok zelo pomembno za normalno delovanje možganov.