Glava

OGLASI

paparica

 

 

 

 

 

 

oljčno oljeMaščobe

Maščobe predstavljajo najbolj zgoščen vir energije in dojenčki v svoji prehrani potrebujejo sorazmerno več maščob kot odrasli. Živila, bogata z maščobami, recimo sir, meso ali jajca, so potrebna za to, da pokrijejo potrebe za hitro rast in razvoj in maščobe predstavljajo več kot 50 odstotkov energije v materinem mleku. Živila, ki vsebujejo maščobe, vsebujejo tudi v maščobah topne vitamine A, D, E, K, ki so pomembni za zdrav dojenčkov razvoj. Žal pa mnogi uživajo preveč maščob in za povrh še napačne.

Poznamo dve vrsti maščob – nasičene (trdne na sobni temperaturi), ki jih najdemo v živilih živalskega izvora in v umetno strjenih maščobah, ki so prisotne v kolačih, piškotih in trdih margarinah, in nenasičene (tekoče na sobni temperaturi), ki so rastlinskega izvora. Nasičene maščobe so najbolj škodljive in lahko v poznejših letih povzročijo zvišanje holesterola in bolezni ožilja.

Otroci potrebujejo v hrani več maščob kot odrasli, zato v prvih dveh letih starosti dajajmo otroku polnomastno mleko, polnomasten sir in jogurt, zato pa bodimo pri kuhanju varčni z maščobami ter maslo in margarino uporabljajmo z mero. Nasičene maščobe v dojenčkovi hrani bomo omejili, če bomo zmanjšali mastno meso, kot recimo mastno zmleto meso ali klobase, in jih zamenjali s pustim rdečim mesom, piščancem in mastnimi ribami.

Mleko in sir sta dober vir maščob, poleg tega pa še kalcija, beljakovin in vitaminov. Za otroke nad petim letom starosti je dovolj, če pridobijo iz maščob 30 odstotkov energije. Na minimum pa je treba zmanjšati – če že ne v celoti odpraviti – uživanje slabe in predelane hrane (hamburgerji, piškoti, kolači itn.).

Temeljne maščobne kisline so pomembne za dojenčkove možgane in razvoj vida. Obstajata dve vrsti večkrat nenasičenih maščobnih kislin − omega-6 iz olj, narejenih iz semen, npr. sončničnega, koruznega in žafranovega (semen žafranike), in omega-3 iz bolj mastnih rib, npr. lososa, sardin, sveže tune in postrvi. Na splošno v svoji prehrani zaužijemo dovolj omega-6, količine omega-3 pa so pogosto nizke. Pravo razmerje med obema skupinama maščob je pomembno še posebno na začetku življenja.