Španska omleta
(za 4 odrasle porcije)
Sestavine
3 žlice ekstra deviškega oljčnega olja
175 g olupljenega krompirja, narezanega na kocke (1 cm)
1 olupljena in drobno narezana čebula
½ majhne rdeče paprike brez semen in narezane
50 g zamrznjenega graha
4 jajca
2 žlici naribanega sira
sol in poper
Predlogi dodatkov
2 žlici nastrganega poltrdega sira
1 velik narezan paradižnik
ali
50 g narezanih gob (šampinjonov, šitak, bukovih ostrigarjev)
1 žlica sesekljanega svežega drobnjaka
ali
100 g kuhane šunke (najboljše piščančje ali puranje), narezane na kocke
50 g sladke koruze namesto graha
Priprava
Olje segrejemo v teflonski ponvi velikosti 18 cm. Krompir in čebulo pražimo 5 minut, nato dodamo rdečo papriko in kuhamo še 5 minut. Dodamo grah in kuhamo še nadaljnjih 5 minut. Stepemo jajci z eno jedilno žlico vode in sirom in začinimo s soljo in poprom. To zmes prelijemo čez zelenjavo in kuhamo 5 minut oz. dokler omleta ni skoraj pripravljena. Na koncu 3 minute grejemo v pečici pod vključenim žarom, da porjavi še zgoraj. (Ročico ponve lahko zavijemo v srebrno folijo, da se ne bi spekli). Razrežemo na kose in postrežemo s solato.
Vir: Karmel, A. (2008). Velika paparica za male papavčke. Debora, Ljubljana. 3. izdaja