Glava

OGLASI

 

 

 

 

 

 

PAPARIČKE

Lasersko zdravljenje nohtov

Vsakdo bi želel imeti na nogah lepe in urejene nohte. To nam lahko prepreči glivična okužba nohtov (onihomikoza), ki jo staknemo na javnih kopališčih, športnih prostorih (telovadnicah, prostorih za fitnes in wellness, savnah, zdraviliščih) in povsod tam, kjer hodimo bosi. Pokanje kože in srbeči predeli na stopalih (predvsem med prsti), so običajni simptomi glivične okužbe, ki je ena najpogostejših dermatoloških težav, ki prizadenejo stopala. Značilnost tega obolenja je odebelitev nohta, zaraščenost pod njim, dvig robu nohta, Nohtispremenjena barva nohta (rumenkasto-rjava), včasih tudi smrad. Takšen noht je grd in nadležen. Mnogo ljudi se za to ne zmeni, saj jim po navadi ne povzroča bolečin, čeprav lahko traja leta in leta. Vendar pa se okužba lahko razširi na druge nohte in na kožo na stopalih, lahko pa tudi na nohte na prstih rok.

Glivice lahko vstopijo v noht skozi epidermis (pokožnico) pri negi, skozi ranico ob nohtu ali celo skozi razpoko na površju kože ob nohtu. Ko glivice zaidejo pod noht na stopalu, se jih je težavno znebiti. Tudi najboljše metode zmeraj ne delujejo, zdravila, ki jih moramo zaužiti, pa imajo stranske učinke, ki so lahko slabi za organizem.

Preventiva pred glivičnimi okužbami

Kako lahko preprečimo glivično okužbo na javnem mestu?

Ko pridemo iz bazena, masažne kadi, savne, garderobe, izpod prhe ali iz savne, si takoj obrišimo noge in ne hodimo okrog bosi. Pazimo na nožno higieno. Vsa obutev naj bo iz naravnih materialov in naj omogoča čim boljše prezračevanje. Najmanj dnevno menjajmo nogavice.

Najnovejša metoda, ki je tudi svetovna novost, je lasersko zdravljenje glivičnih okužb.

Kako deluje laserska terapija zdravljenja glivičnih okužb?

Laserski žarek potuje skozi noht do kožne glivice in jo nemudoma ubije. Ameriško ministrstvo za hrano in zdravila je leta 2008 odobrilo uporabo naprave za lasersko zdravljenje glivičnih okužb. Zdravljenje je neboleče in brez stranskih LASERučinkov. Laserski žarek ne poškoduje nohta ali kože. Ko laserski žarek potuje skozi noht na stopalu, pacient ne občuti ničesar. Terapevt na podlagi posebnega načrta z laserskimi žarki obseva noht milimeter za milimetrom. Terapija traja približno 30 minut in je zelo učinkovita, saj je njena uspešnost v več kot 88-odstotkih, rezultat pa je takojšen. Največkrat zadošča že ena sama terapija. Noht, ki ima zdravo posteljico, se obnovi v 6-12 mesecih. Terapevt z laserjem ne obseva samo okuženih nohtov, ampak tudi vse zdrave na obeh stopalih, saj to zmanjša možnost ponovne okužbe.