Glava

OGLASI

paparica

 

 

 

 

 

 

pšenicaGluten

Gluten najdemo v pšenici, rži, ječmenu in ovsu. Hrane, ki vsebuje gluten, kot recimo kruh ali testenine, ne smemo uvesti v otrokovo prehrano pred šestim mesecem starosti.

Kadar kupujemo kosmiče in hrustljavo hrano, izbirajmo tiste vrste, ki ne vsebujejo glutena. Najvarneje bo, če najprej poskusimo z otroškim rižem, po tem pa se nam ponujajo mnogi alternativni brezglutenski proizvodi, npr. soja, koruza, riž, proseni riževi rezanci, ajdovi špageti in krompirjeva moka za zgoščanje in peko.

V nekaterih primerih je intoleranca na žita in podobne beljakovine le začasne narave in otroci jo morda pred dopolnjenim drugim ali tretjim letom starosti prerastejo. Vendar, čeprav gre tu za redek pojav, nekateri ljudje trpijo za stalno občutljivostjo na gluten, ki jo imenujemo celiakija. Simptomi se kažejo v izgubi apetita, zaostajanju v rasti, v napetem trebuhu in obilni stolici neprijetnega vonja. Celiakijo lahko diagnosticiramo s krvnim testom, potrdimo pa jo z endoskopijo.