Oreški
Alergije na drevesne oreške, kot so recimo lešniki in orehi, so redke. Vendar pa lahko zemeljski oreški (kikirikiji) in izdelki iz njih povzročijo hudo alergijsko reakcijo – anafilaktični šok – ki lahko ogrozi naše življenje, zato previdnost ni odveč. V družinah z zgodovino kakršne koli alergije, vključno s senenim nahodom, z ekcemom in astmo, se je bolje izogibati živilom, ki vsebujejo kikirikije, tudi olje, dokler otrok ne dopolni treh let starosti, pozneje pa pred uvedbo kikirikijev v prehrano poiščimo zdravniški nasvet. Kikirikijevo maslo in na drobno zmleti oreški se lahko uvedejo od šestega meseca dalje, če v družini ni nobenih alergij.
Pomembno je kupovati zapakirano hrano, označeno z nalepko ‘brez oreškov’; pekarniški izdelki, sladkarije in čokolada morda vsebujejo oreške. Otrokom, mlajšim od petih let, ne smemo dajati celih oreškov, ker obstaja nevarnost zadušitve.