Glava

OGLASI

paparica

 

 

 

 

 

 

Najhrana v barvah

Ne da bi hoteli, povsem spontano torej, pripravimo barvit najzdrav obrok iz najhrane. V najhrani je narava, v njej se zrcalijo vse barve narave – ognjevito energična rdeča, sončno rumena, smaragdno zelena, turkizno modra, sinjemodra, škrlatno rdeča –, ki niso samo paša za naše oči, ampak skriti zakladi zdravilnih hranil.

Fitonutrienti so pravi čudež narave, ki se zgodi zmeraj, ko sežemo po sadju in zelenjavi. Te naravne kemikalije so namreč zelo pomembne za pravilno delovanje človeškega organizma, ki ga tudi varujejo pred boleznimi, še posebno pred rakom in srčno-žilnimi boleznimi. Otroci in mladina uživajo daleč premalo sadja in zelenjave in najhrane nasploh. Priporočenih dnevnih pet porcij ne zaužije niti polovica mladih. Že pri najmlajših moramo vztrajati, da zaužijejo najmanj pet porcij sadja in zelenjave dnevno.

V sadju in zelenjavi so tudi antioksidanti, ki so pomemben vir vitaminov in mineralov (vitamini C, E, betakaroten, minerali železo, selen, cink, baker, magnezij). Antioksidanti nas ščitijo pred hudimi boleznimi, kot so rak in srčno-žilne bolezni, zato moramo te dragocene hranilne snovi začeti uživati že v zgodnjem otroštvu.

Poskrbimo, da bodo naši otroci dobili vso najhrano, ki jo potrebujejo. Otroci imajo radi barvite stvari, zato se potrudimo in jim napravimo čim bolj barvite obroke hrane. Lahko bi celo rekli, da bolj kot je hrana barvita, bolj je hranilna. Npr. špinača je na kakovostni lestvici več vredna od zelene solate.

barvno hranjenje