Glava

OGLASI

paparica

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Malčki

Malčki se ponavadi ne pustijo več hraniti, saj želijo dokazovati svojo samostojnost in se hraniti sami. Povsem prav je, da jim pustimo, naj eksperimentirajo z žlicami in vilicami – prej ko bodo začeli, hitreje se bodo naučili hraniti samostojno – tu pa tam zna kakšen grižljaj celo najti pot v usta! Dobro se obnese tudi ‘pelikanček’ – slinček iz debelejše plastike, ki je spodaj zakrivljen, da prestreza odpadke. Če ima malček z žlico preveč težav, mu dajajmo prstolize, kot na primer ocvrte panirane ribje rezine ali surovo zelenjavo z omako. Še vedno pa pazimo, da malček ne pride do kakšnih oljk (oliv), orehov, lešnikov ali svežega ličija. Malčki dajo namreč vsako reč v usta – in če jim pride v roke katero od pravkar omenjenih živil, se kaj zlahka zgodi, da se začnejo dušiti!

Pri obrokih uživajmo skupaj
Malčki imajo majhne trebuščke in pogosto med samimi obroki ne zaužijejo dovolj hrane, ki bi zadovoljila njihove energetske potrebe, zato naj ob istih urah vsak dan zaužijejo tri obroke pa še tri vmesne priboljške. Na polici v hladilniku je pametno imeti kak zdrav prigrizek, na primer surovo zelenjavo in omako, kot je humus (omaka iz čičerke), koščke sira in različne vrste svežega sadja.

Malčki, ki se navadijo zdravih prigrizkov, bodo zdrave navade bržkone ohranili tudi v odrasla leta. Vendar pa ne smete iz slaščic in čokolade narediti prepovedanega sadeža, sicer bo malček hlepel po njih in se bo pozneje preobjedal z njimi, takoj ko bo ušel izpod kontrole.

Mnogim malčkom teknejo jedi, ki terjajo bolj izbran okus, kot bi si jim ga upali prisoditi. Recepti iz različnih nacionalnih kuhinj, na hitro popražene jedi z rezanci in ocvrt riž z jajci in piščancem znajo biti zelo priljubljeni in dobijo se tudi lesene kitajske palčke, narejene prav za otroke, ki se na vrhu držijo skupaj, otroci pa se pri jedi odlično zabavajo. Znebimo se velikih kosov piščanca in ga raje marinirajmo. Tako bomo pripravili nekatere jedi, kot so na primer Piščanec z rezanci na tajski način ali Piščančji sataj. Tudi če nam ni do tega, da bi pripravljali lastno marinado, se v trgovini dobi veliko slastnih marinad, ki bodo začinile hrano našemu otroku. Pustimo torej svojim otrokom, naj poskušajo jedi z našega krožnika – utegne nas presenetiti, kaj vse jim bo všeč. Tisto, kar jesta mami in ati, je seveda veliko bolj zanimivo od tistega, kar imajo v lastni skledici. Tako je včasih mogoče spodbuditi malčkov tek, če mu njegovo jed postrežemo na krožniku za odrasle. Vsekakor pa si zapomnimo, da malček lahko v veliki meri je vse tisto, kar jemo odrasli. Nikar ga ne pitajmo, ob njem jejte tudi vi. Če bo jedel z nami, mu bo bolj teknilo – le kdo pa rad je sam?

Potrudimo se in izboljšajmo svoje prehranske navade. Manj solimo in sladkajmo. Malček naj pomaga tudi načrtovati, kupovati sestavine in skuhati kakšen obrok. Seveda to ni mogoče čisto vsak dan, a vsake toliko časa poskusimo in videli bomo, kako tako svojemu otroku zlahka predstavimo nove jedi.