Glava

OGLASI

paparica

 

 

 

 

 

 

pečena zelenjavaVegetarijanska hrana

Vse več družin se odloča za vegetarijansko prehranjevanje in taka uravnotežena prehrana je lahko zelo zdrava. Pomembno je, da nadomestimo hranilne snovi, ki jih običajno dobimo z mesom – beljakovine, železo, cink in nekatere vitamine skupine B.

Dojenčki in majhni otroci se lahko prehranjujejo vegetarijansko, vendar mora biti taka prehrana dobro uravnotežena in ne sme vsebovati preveč vlaknin. V nasprotju z odraslimi je prehrana z veliko vlakninami za otroke neprimerna, saj ne vsebuje dovolj kalorij in esencialnih maščob, poleg tega pa ovira absorpcijo železa. Posebno pozornost moramo namenjati naslednjim hranilom: beljakovinam, železu, cinku in vitaminom iz B kompleksa – ki jih običajno zaužijemo v mesu. Spodaj je seznam živil, ki bi jih bilo treba vključiti v vegetarijansko prehrano za dojenčka: mlečni izdelki, jajca, okrepljeni kosmiči za zajtrk, fižol in druge stročnice, kot na primer leča, soja (na primer tofu), zelena zelenjava, na primer špinača in brokoli, posušeno sadje.

Otroci, ki se prehranjujejo vegansko, morajo do drugega leta spiti dnevno vsaj 600 ml sojinega mleka za otroke, da ne bodo potrebovali dodatkov. Otroci od šestih mesecev do drugega leta starosti, ki dnevno ne spijejo 500 ml sojinega mleka ali mlečnega nadomestka za otroke dnevno, bodo verjetno imeli premalo vitamina A in D.