Pomembnost beljakovin
Beljakovine so poleg vode najpomembnejše snovi v našem telesu. Velik odstotek našega telesa, vključno z mišicami, organi, s kožo, z lasmi in encimi, je sestavljen predvsem iz beljakovin. Beljakovine so v vsaki celici in jih nujno potrebujemo za življenje. Sestavljene so iz aminokislin. Nekatere aminokisline izdeluje telo samo, devet drugih vrst, ki jim rečemo esencialne aminokisline, pa telo dobi iz hrane, ki jo zaužijemo.
Nekatere vrste hrane, vključno z vsemi živalskimi beljakovinami, kot so jajca, meso in ribe, vsebujejo vse esencialne aminokisline in so znane kot »popolne« beljakovine. Nekatere druge vrste hrane, predvsem rastlinska hrana, pa vsebujejo »nepopolne« beljakovine. Zato moramo manjkajoče aminokisline dopolniti z aminokislinami iz drugih virov. To je tudi razlog, da moramo, če smo vegetarijanci, uporabljati določene kombinacije hrane, na primer rjavi riž in fižol, polnozrnati kruh ter polnozrnate makarone in sir, ki telo preskrbijo s popolnimi beljakovinami. Edina rastlinska izjema je soja in/ali sojina hrana, kot je tofu: ta rastlinska hrana vsebuje popolne beljakovine. Poudariti je treba, da so beljakovine potrebne za opravljanje tako umskega kot fizičnega dela in so v prehrani človeka nepogrešljive.
Več o tem glej tukaj.