Glava

OGLASI

paparica

 

 

 

 

 

 

Kako se spoprijeti z "izbirčnimi Metkami"?

Prvi korak pri premagovanju navad naših »izbirčnih Metk« je, da kupujemo samo tisto hrano, za katero želimo, da jo otrok uživa. Prav tako je pomemben tudi zgled, zato tako hrano uživajmo tudi sami.

Če naš otrok nima rad zelenjave, mu jo poskusimo vmešati v paradižnikovo omako za testenine ali pa okrasimo pico s koščki zelenjave. Veliko otrok ne mara kuhane zelenjave, svežo pa. Zato mu postrezimo zelenjavne prstolize iz korenja, kumar ali sladke paprike z okusno omako.

Rdeče meso je dober vir železa za otroke. Velikokrat ga otroci ne marajo zaradi teksture, ne zaradi okusa. Da bi naredili meso lažje za žvečit, ga sprva kuhajmo v koščkih, nato pa ga zmeljimo v mlinčku za nekaj sekund in ga dodajmo jedem, kot sta bolonjska omaka in lazanja.

Veliko otrok ima slab apetit, ker med glavnimi obroki uživa različne prigrizke in tako sploh nikoli niso zares lačni. Zato jim odvzemimo čipse, piškote in sladke pijače ter jih nadomestimo s svežim sadjem, sirom in svežo zelenjavo.

Otroku ne nalagajmo na krožnik velikih porcij hrane. Poskusimo narediti hrano privlačno in zabavno – polovico kivija položimo v stojalo za jajčka ali pa snedvičke narežimo s pomočjo piškotnih šablon.

Obrok naj postane dogodek – otroci, ki obedujejo za mizo skupaj s preostalimi člani družine, so manj izbirčni in več pojedo. Izognimo se motnjam med jedjo, kot je televizija.

Če otrok noče jesti, mu enostavno vzamemo krožnik in mu ne ponudimo nobene hrane do naslednjega obroka.