Glava

OGLASI

paparica

 

 

 

 

 

 

Kako pripraviti hrano otročičku?

Pripravljati in kuhati jedi za otročičke ni težavno, ker pa gre za tako drobna bitja, je treba biti kar se da pozoren na higieno in podobno. Sadje in zelenjavo pred kuhanjem vedno skrbno operimo.

Oprema
Večino tistega, kar potrebujemo, tako ali tako že imamo v kuhinji – tolkače, strgalnike, sita ipd. –, morda pa katerega od naslednjih štirih zelo pomembnih pripomočkov še nimamo:

Mlinček/Mlinček hrane za dojenčke
To ročno sito z različnimi krožnimi rezili bo hrano zmlelo in jo ločilo od semen in vlaknin, ki bi jih otročiček sam težko prebavil. Idealen je za hrano, kot recimo posušene marelice, sladka koruza in stročji fižol, pa tudi za krompir, ki v multipraktiku ali mešalniku postane lepljiv.

Palični ročni mešalnik
Zlahka ga očistimo, idealen pa je tudi za pripravo majhnih količin kašic za dojenčka.

Mešalnik ali multipraktik
Z njim zlahka zmeljemo velike količine, kadar pripravljamo več kašice naenkrat, ki jo potem zamrznemo.

Parni lonec
Kuhanje hrane v pari je eden najboljših načinov za ohranjanje hranil. Splača se kupiti večslojni parni lonec, ki omogoča hkratno kuhanje več živil hkrati. (Cenejša alternativa je precejalna posoda, vpeta med ponev in pokrov.)


Sterilizacija
Spočetka je sterilizacija stekleničk in še posebej dudic za stekleničke izredno pomembna – pri tem ni važno, za katero izmed priporočanih metod se odločimo. Toplo mleko je idealno gojišče bakterij, in če stekleničke niso zares pomite in sterilizirane, lahko otročiček hudo zboli. Seveda je nemogoče sterilizirati vso opremo, ki jo uporabljamo pri kuhanju, ukaševanju ali shranjevanju hrane za otročička – vsekakor pa še posebej pazimo, da bo vse dovolj čisto.

Če imamo pomivalni stroj, ga uporabljajmo, saj bo s tem oprema popolnoma čista. Posodo raje obrišimo s čisto kuhinjsko krpo ali papirnato brisačo.

Steklenice za mleko sterilizirajmo do konca prvega leta, da bi pa sterilizirali žličke in posodo še potem, ko se otročiček že plazi po tleh in daje v usta vse mogoče, skoraj nima več smisla. Druge opreme, ki jo uporabljamo za hranjenje, ni treba sterilizirati, vendar sklede in žličke kljub temu operimo v pomivalnem stroju ali ročno pri 27 °C – pri tem bomo morali nositi gumijaste rokavice. Če uporabljamo mešalec za hrano, ga je pametno sprati z vrelo vodo, ker so te naprave pogosto gojišče bakterij.


Kuhanje v pari
Zelenjavo in sadje prekuhavajmo, dokler se ne zmehča. To je najboljši način za ohranitev svežega okusa in vitaminov. Vitamina B in C sta vodotopna, zato ju lahko s preveč kuhanja uničimo, še posebno če hrano kuhamo v vodi. Če brokoli zavremo, bo izgubil več kot 60 odstotkov antioksidantov, če ga kuhamo v pari, pa le 7 odstotkov.


Kuhanje v vodi
Zelenjavo ali sadje olupimo, odstranimo semena, peške ali koščice, potem pa razrežimo na koščke. Poskušajmo uporabiti čim manj vode in pazimo, da hrane ne bomo razkuhali. Pri kuhanju dodajmo nekaj tekočine, lahko tudi manjšo količino svojega mleka ali nadomestka. Tako bomo kašice zmehčali.


Kuhanje v mikrovalovni pečici
Zelenjavo ali sadje položimo v ustrezno posodo. Dodamo malo vode, napol pokrijemo posodo in kuhamo na najvišji temperaturi, dokler se ne zmehča (na polovici premešamo). Kašico redčimo do zaželene gostote. Preverimo, če je jed preveč vroča, da bi jo servirali svojemu dojenčku, in dobro premešajmo, da bi se izognili vročim točkam.


Peka
Če za družino pripravljamo obrok v pečici, lahko izkoristimo priložnost za peko krompirja, sladkega krompirja ali kaše iz muškatne buče za svojega dojenčka. Izbrano zelenjavo prebodemo z vilicami in pečemo, dokler se ne zmehča. Prerežemo jo na pol (prej še odstranimo semena iz kaše), izdolbemo mesnati del in pretlačimo z nekaj vode ali mleka.