Glava

OGLASI

paparica

 

 

 

 

 

 

Kako načrtovati obroke?

S pripravljenimi ‘načrtovalci obrokov’ si lahko pomagamo prvih nekaj tednov med odstavljanjem.

Načrtovalec obrokov z naslovom Prvi okusi kaže, kako lahko postopoma odstavljamo dojenčka in uvajamo gosto hrano tako, da večinoma uporabljamo le eno sestavino, in sicer sadne in zelenjavne kašice, ki jih je enostavno prebaviti, poleg tega pa ni verjetno, da bi povzročile alergijsko reakcijo. Ko smo dojenčka navadili na te okuse, se usmerimo na načrtovalca obrokov z naslovom Potem ko so bili prvi okusi sprejeti, ki vključuje kombinacijo sadnih in zelenjavnih kašic, kot recimo korenčkovih in grahovih, jabolčnih in hruškinih. Recepte prilagodimo sezonski hrani.

Ti načrtovalci so mišljeni le kot vodilo in so odvisni od mnogoterih dejavnikov, tudi od teže. Če otročičku dajemo zadnji obrok tik pred spanjem, potem mu ne ponudimo ničesar težkega ali težko prebavljivega. Čas pred spanjem ni primeren za poskuse z novimi jedmi, če bi se oba rada dobro naspala.

Izbor receptov naj bo širok, večkrat pa ponovimo recepte, v katerih naš dojenček uživa – in takrat bo zamrzovalnik prišel prav.

Po devetem mesecu bi bilo prav, da za otročička kuhamo isto kot za družino, pri čemer moramo paziti, da v njegov obrok ne dodajamo soli. Seveda pa so mnogi malčki povsem zadovoljni s tremi pravimi obroki, ki jih dopolnijo s kakim zdravim prigrizkom.

Mnoge izmed zelenjavnih kašic je mogoče spremeniti v zelenjavno juho; in precej zelenjavnih jedi je mogoče družinskim članom ponuditi kot prilogo. Vendar moramo zares paziti, da dojenčkovega obroka od zelenjave, ki smo jo pripravili za družino, ne bomo solili.