Glava

OGLASI

paparica

 

 

 

 

 

 

Kako pravilno zamrzovati hrano?

Priprava majhnih količin kašice je lahko zahtevna naloga. Veliko bolje je pripraviti več, kot potrebujemo, in nato dodatne obroke zamrzniti v majhnih lončkih ali pladnjih za zamrzovanje ledenih kock. Na ta način lahko le v nekaj urah s pomočjo načrtovalcev obrokov pripravimo dovolj hrane za svojega dojenčka za cel mesec.

Hrano skuhamo in zmešamo v kašico po navodilih v receptih, nato pa jo pokrijemo in čim hitreje ohladimo. Da bi ohranili kakovost hrane, je zelo pomembno, da je vsaka hrana, ki jo nameravamo zamrzniti, dobro zaprta, s čimer preprečimo, da bi se izsušila. Najbolje je, če posodo napolnimo skoraj do vrha, tako da nad hrano ne pustimo veliko zraka. Shraniti jo je treba v zamrzovalniku, ki jo bo v 24 urah zamrznil na -18 °C ali nižje.

Ko dojenček začne jesti večje porcije, je dobro kupiti majhne plastične posodice s pokrovčki, narejene posebej za zamrzovanje hrane za dojenčke. Pri zamrznjeni hrani vedno označimo rok trajanja in vsebino.

Hrano lahko odmrznemo tako, da jo vzamemo iz zmrzovalnika več ur pred obrokom ali pa jo segrejemo v ponvi ali v mikrovalovki. Hrano segrevajmo, dokler popolnoma ne zavre, pustimo, da se shladi, in preden jo ponudimo otročičku, vedno najprej preverimo temperaturo. Če jo segrevamo v mikrovalovki, temeljito premešajmo, da ne ostanejo v obroku vroča mesta.

Nikoli ne zamrzujmo hrane, ki je že bila zamrznjena; če pa uporabljamo zamrznjeno zelenjavo ali sadje, da bi svojemu otroku pripravili kašice, jih lahko skuhamo in ponovno zamrznemo.

Hrane, ki jo odtajamo s segrevanjem, ne puščajmo v hladilniku, zato da bi jo ponovno pogreli, ko jo postrežemo.

Če smo preko noči odmrzovali hrano za svojega dojenčka, jo je treba porabiti v 24 urah. Potem ko smo jo segreli, jo porabimo v roku ene ure, saj je hrana za dojenčke sijajno gojišče bakterij.

Obrokov nikoli ne pogrevajmo več kot enkrat. Izjema je surova zamrznjena hrana, ki jo lahko potem, ko smo jo skuhali, ponovno damo v zamrzovalnik. Kuhan zamrznjen grah se lahko, recimo, ponovno zamrzne.

Včasih bomo morali pri segrevanju zamrznjeni hrani dodati nekaj tekočine, saj se lahko med segrevanjem popolnoma izsuši.

Hrano za dojenčke lahko hranimo v zamrzovalniku do 8 tednov.