Glava

OGLASI

paparica

 

 

 

 

 

 

Aditivi (prehranski dodatki)

Ko prebiramo podatke z etiket na živilih, se večkrat sprašujemo, ali so vsi dodatki, ki so napisani na nalepki, škodljivi. In res ni čisto tako. Aditiv E 162, na primer, je naravno rdeče barvilo, pridobljeno iz rdeče pese. Naravnih aditivov je še več, zato je dobro da jih ločimo od umetnih, še posebno tistih, ki lahko organizmu škodijo.

Črka E pred številko aditiva pomeni, da ga je dovolila Evropska unija, potem ko je prestal številna testiranja.

Vendar pa nekateri prehranski aditivi lahko povzročijo težave pri določenem (manjšem) odstotku otrok, ki so zanje preobčutljivi. Nekateri aditivi so bili npr. prepovedani na Norveškem in Danskem, ko pa sta ti državi postali članici EU, so postali spet dovoljeni.

Ti aditivi, ki so sicer povsem običajni v slabi otroški hrani, so naslednji:

Tartrazin E 102 rumena prehrambna barva
Sunset yellow E 110 oranžno rumena prehrambna barva
Carmoisine E 122 rdeča prehrambna barva
Ponceau 4R E 124 rdeča prehrambna barva
Natrijev benzoat   E 211 sredstvo za konzerviranje (konzervans)