Aditivi (prehranski dodatki)
Ko prebiramo podatke z etiket na živilih, se večkrat sprašujemo, ali so vsi dodatki, ki so napisani na nalepki, škodljivi. In res ni čisto tako. Aditiv E 162, na primer, je naravno rdeče barvilo, pridobljeno iz rdeče pese. Naravnih aditivov je še več, zato je dobro da jih ločimo od umetnih, še posebno tistih, ki lahko organizmu škodijo.
Črka E pred številko aditiva pomeni, da ga je dovolila Evropska unija, potem ko je prestal številna testiranja.
Vendar pa nekateri prehranski aditivi lahko povzročijo težave pri določenem (manjšem) odstotku otrok, ki so zanje preobčutljivi. Nekateri aditivi so bili npr. prepovedani na Norveškem in Danskem, ko pa sta ti državi postali članici EU, so postali spet dovoljeni.
Ti aditivi, ki so sicer povsem običajni v slabi otroški hrani, so naslednji:
Tartrazin | E 102 | rumena prehrambna barva |
Sunset yellow | E 110 | oranžno rumena prehrambna barva |
Carmoisine | E 122 | rdeča prehrambna barva |
Ponceau 4R | E 124 | rdeča prehrambna barva |
Natrijev benzoat | E 211 | sredstvo za konzerviranje (konzervans) |