Sladkor
Z etiket o sestavi hrane je največkrat težko razbrati, koliko sladkorja hrana vsebuje.
1 žlica = 5 g sladkorja
Sladkor lahko najdemo v hrani v različnih preoblekah, kot npr. glukoza, glukozni sirup, maltoza, dekstroza, fruktoza, med in sadni sokovi.
Nemalokrat proizvajalci predelane hrane skrijejo količino dodanega sladkorja v izdelku tako, da navedejo več različnih vrst sladkorja, npr. sladkor, koruzni sirup, med. Tudi izraz »brez dodanega sladkorja« je zavajajoč, saj izdelek lahko še vedno vsebuje med, koruzni sirup, glukozo in koncentriran jabolčni sok. Vse to je sladko in – če nič drugega – lahko škoduje malčkovim zobem.
Večina šumečih pijač vsebuje dodan sladkor. Kola ali podobna peneča pijača lahko vsebuje celo do 40 g sladkorja, kar je enako 8 žlicam.
Pri izbiri sadnih sokov brez dodanega sladkorja moramo biti zelo pozorni, saj je proizvajalcem dovoljeno dodajati 15 g sladkorja na 1 l sadnega soka.
Sladkor zasledimo tudi v jogurtih, sirih in skuti. Poleg sladkorja pa so pogosto dodani še zgoščevalci, ojačevalci okusa (umetne arome) in barvila. Mnoge otroške žitarice za zajtrk vsebujejo celo do 50 odstotkov sladkorja.
Boljši način: zajtrk, skuhan iz starih dobrih žitaric (npr. ovsenih kosmičev) ali mislijev, celo z malo dodanega medu ali sladkorja.
Jedi in pijače za dojenčke in malčke ne smejo vsebovati umetnih sladil!
Vendar pa temu ni tako, saj proizvajalci umetna sladila preoblečejo v tehniški žargon in se tako pojavljajo v besedni obliki, zato bodimo pozorni na sestavine hrane, še posebno, če te vsebujejo aspartam, saharin, sorbitol, acesulfam. To so namreč umetna sladila.