Glava

OGLASI

paparica

 

 

 

 

 

 

sadjeSveže sadje

Kadar dojenčku dajemo sadje, ga vedno olupimo in otrebimo (se pravi, odstranimo peške, koščice in trši del pestišča). Če otročiček težko žveči, mu dajajmo mehko sadje, ki se v ustih kar topi – na primer banane, breskve ali nastrgano sadje. Jagodičje in agrume spočetka dajajmo v prav majhnih količinah. Odstranimo čim več neprebavljivih delov. Med dobivanjem zob mnogi dojenčki radi zasadijo svoje zobke v kaj hladnega, saj to pomirja vnete dlesni.

Pripravimo sveže sadne sladoledne lučke; modelčke zanje zapolnimo s slastnimi kombinacijami ukašenega sadja, sadnih sokov, drugih sadnih pijač in jogurta.


Posušeno sadje

Posušeno sadje je dober vir vlaknin, železa in energije. Za svojega dojenčka izberimo mehko. Nekatere suhe marelice škropijo z žveplovim dioksidom, da bi ohranili njihovo svetlo oranžno barvo; teh se izogibajmo, saj lahko pri občutljivih dojenčkih povzročijo astmatični napad. Otroku ne dajajmo veliko suhega sadja, saj je težko prebavljivo, njegov učinek pa je odvajalen.