Hrana na izbiro
Zdaj smo lahko pri izbiranju jedilnika za svoje dete že malo bolj drzni. Sploh ne bo slabo, če mu bomo v tem času omogočili, da si razvije okus za česen in začimbe – oboje je namreč zelo zdravo. Otroci, ki jih že zgodaj seznanimo s širokim naborom okusov, pozneje ponavadi niso tako izbirčni. A če dojenčku kaka jed nikakor ne gre v slast, potem ga nikar ne silimo – za nekaj časa jo opustimo in spet poskusimo čez nekaj dni. Prav tako si prizadevajmo, da bi bil jedilnik čimbolj raznolik – tako bo prehrana bolj uravnotežena. Če dojenčku prepogosto postrežemo z najljubšo jedjo, se utegne zgoditi, da se mu bo povsem priskutila.
Dojenček lahko že jé jagodičevje (neprebavljiva semena lahko odstranimo s sitom).
Sadni želeji se mu bodo zdeli zanimivi, rad si jih bo ogledoval, se jih dotikal in okušal. Naš dojenček bi moral sedaj že z veseljem uživati tudi naribano zelenjavo in sadje.
Mastne ribe, kot so npr. losos, sardine in sveža tuna, vsebujejo temeljne maščobne kisline in železo, ki so pomembni za razvoj možganov in vida, zato so za otroka še posebej dobre. Rib ni težko pripraviti in če bomo uporabljali predlagane recepte, bodo postale privlačne tudi za vašega otročička. Seveda pa morajo biti vse ribe popolnoma sveže.
Kadar je le mogoče, se potrudimo, da bodo jedi na krožniku izgledale privlačno! Odločajmo se za pisano sadje in zelenjavo in iz jedi ustvarjajmo različne oblike, na primer majhne obrazke. Hrane nikoli ne grmadimo na krožnik, individualne porcije ribje pite ali pastirske pite (lahko jih tudi zamrznete) pa pripravljajmo v majhnih porcijskih posodah.