Uvajanje nove hrane
Pri tej starosti bi morali dojenčki vsak dan uživati hrano iz naslednjih skupin: škrob, sadje in zelenjava, beljakovine, mleko in mlečni izdelki.
- Pšenične jedi (kruh in testenine).
- Žitni kosmiči z manj dodanega sladkorja (ovsena kaša, misliji). Izogibajmo se hrani z veliko vlakninami, kot so otrobi, saj tako hrano dojenčki težje prebavijo in lahko zavre absorpcijo vitaminov in mineralov.
- Mlečni izdelki iz polnomastnega mleka (sir, jogurt). Izdelki z manj maščob (»lahki jogurt«) niso primerni za dojenčke, saj vsebujejo premalo maščob, ki so nujne za rast otroka. Izogibajmo se nepasteriziranim sirom, kot sta brie in camembert, zaradi možnosti okužbe z bakterijo listeria.
- Ker kravje mleko vsebuje malo železa in vitamina D, morajo otroci uživati mamino ali nadomestno mleko do 1. leta starosti. Lahko pa kravje mleko uporabimo za kuhanje in pripravo otroških kosmičev.
- Pusto (nemastno) rdeče meso in perutnina.
- Ribe blagega okusa (morski list, polenovka in losos). Škoda je, da veliko otrok zraste v »ne-jedce« rib, zato spletna stran ponuja nekaj receptov za pripravo okusnih ribjih jedi.
- Zelenjava močnejšega okusa (por, špinača, čebula in gobe). Pri osmih ali devetih mesecih poskusimo z oparjeno zelenjavo, kot so korenčkovi prstolizi in brokolijeve cvetke.
- Citrusi.
- Jagodičevje (uporabimo sito, da se znebimo semen – ta otrokom niso všeč, čeprav so sicer pomembna).
- Sadje močnejšega okusa (mango).
- Stročnice (leča, grah).
- Tofu.
- Jajca (trdo kuhana ali dobro pečena v omleti).