Katere jedi?
Otrok lahko zdaj je beljakovinske jedi, npr. jajca, sir, stročnice, piščanca in ribe. Teže prebavljive jedi – špinačo, lečo, sir, jagodičje in agrume – omejujmo. Ne vznemirjajmo se zaradi stročnic in rozin, ki utegnejo ostati neprebavljene: pred dopolnjenim drugim letom otroci ne morejo povsem prebaviti luščinaste zelenjave in sadnih lupin. Prebavi bomo pomagali tako, da bomo sadje in zelenjavo olupili, pretlačili in zmehčali v kašice. Pri kruhu, moki, testeninah in rižu se raje odločajmo za bolj hranljive in zdrave polnovredne namesto rafiniranih.
Potem ko dojenček dopolni šest mesecev in začne z veseljem jesti kruh in drugo glutensko hrano, ni več nobenega razloga za to, da bi mu dajali posebne otroške kosmiče. Preidemo lahko na navadne kosmiče za odrasle, ki so prav tako hranljivi in še veliko cenejši. Izberimo takšne, ki niso pretirano rafinirani in ki vsebujejo malo sladkorja in soli. Mnogi starši še naprej uporabljajo izdelke, ki so posebej namenjeni najmlajšim – deloma zato, ker jih je tako lahko pripraviti, deloma pa zaradi embalaže, na kateri so natisnjeni dolgi seznami vitaminov in mineralov, kar daje vtis, da so bolj hranljivi. A dojenčki, ki imajo uravnoteženo svežo prehrano, prejemajo z njo vse potrebne vitamine in minerale. Pripravljena živila za dojenčke so praviloma bolj predelana in zato s svojim finejšim otipom ter manj izrazitim okusom zavirajo razvoj otrokovega okusa.
Bodimo pozorni tudi na to, kakšen prepečenec kupujemo. Prav tisti, ki ga oglašujejo kot ‘najboljšega za vašega dojenčka’, je najmanj primeren, saj vsebuje preveč sladkorja (nekateri vsebujejo celo več sladkorja kot krof). Svojemu dojenčku za žvečenje dajmo toast ali pa sami napecimo prepečenec.
V prvem letu starosti naj navadno kravje mleko ne bo glavna otrokova pijača, saj ne vsebuje zadostnih količin železa ali drugih hranil za ustrezno rast. Vendar ga lahko uporabljamo pri kuhanju ali s kosmiči.
Kateri hrani se je treba izogibati?
Sol: Otroci do 1. leta starosti ne bi smeli uživati nobene dodane soli, saj lahko to vpliva na razvoj ledvic in povzroči dehidracijo. Slanega okusa se lahko otroci že zelo zgodaj privadijo in prekomerno uživanje soli lahko privede do visokega krvnega pritiska kasneje v njihovem življenju. Prav tako se je treba izogibati prekajeni hrani.
Sladkor: Če hrana res ni zelo trpkega okusa, potem ne dodajajmo sladkorja. Dodajanje sladkorja preide v navado in poveča možnosti za gnilobo zob.
Gluten: Pšenica, oves, ječmen in rž ne bi smela biti na krožnikih otrok pred 6 mesecem starosti. Ko kupujemo otroške kosmiče in prepečence pred 6 meseci starosti, se prepričajmo, da ne vsebujejo glutena. Otroški riž je najbolj varen za začetek.
Surova in mehko kuhana jajca: Jajc ne dajajmo otrokom pred 6 meseci starosti zaradi možnosti okužbe s salmonelo. Potem pa jih kuhajmo v trdo.
Nepasteriziran sir: Sirov Brie, Camambert ali Danish Blue ne dajajmo otrokom pred 1 letom starosti zaradi možnosti okužbe z bakterijo listeria.
Školjke: Zaradi možnosti zastrupitve in alergij otrokom ne dajajmo školjk vsaj do 1. leta.
Oreški: Uživanje nasekljanih in celih oreškov ni priporočljivo do 5. leta starosti zaradi možnosti zadušitve. Prav tako pa je možna tudi alergična reakcija na oreške.
Med: Pred 1. letom starosti otrokom ne dajajmo medu, saj lahko vsebuje bakterijo, ki lahko vodi v resno bolezen ohromitve mišic, imenovano botulizem.