Glava

OGLASI

paparica

 

 

 

 

 

hranjenje dojenčkaDrugo obdobje odstavljanja

Med sedmim in devetim mesecem se dojenček razvija zelo hitro. Pri sedmih mesecih ga je treba med hranjenjem še držati in ponavadi tudi še nima zob. Devetmesečni dojenček pa je praviloma že dovolj močan, da med hranjenjem samostojno sedi v visokem stolu, pa tudi kak zob je že pokukal na dan. Pri osmih mesecih so dojenčki ponavadi že veseli, če lahko sami z roko nosijo v usta majhne zalogaje, ki smo jih za otroško rabo krstili za prstolize, kot so recimo testenine, kosi surove ali kuhane zelenjave ali surovega sadja. Otroci se rodijo z zalogo železa, ki se ponavadi porabi v šestih mesecih. Po tem ustrezne količine železa pridobivajo iz prehrane. Če dojenček dnevno ne spije vsaj 500 ml materinega mleka ali mlečnega nadomestka, bo zelo verjetno zaužil manj od dnevno priporočene količine železa, kar lahko škoduje njegovemu duševnemu in telesnemu razvoju. Še posebej pomembno je, da do starosti enega leta otroku ne dajemo piti navadnega kravjega mleka, ker le-to vsebuje manj železa ali vitaminov kot mlečni nadomestek.

Manj mleka, več teka
Ko naš dojenček dopolni 7−8 mesecev, lahko začnemo zmanjševati mlečne obroke, tako da bo dobil več teka za gostejšo hrano. Vseeno pa mora med 6. mesecem in 1. letom prejemati po 500−600 ml materinega mleka ali mlečnega nadomestka na dan. Če se nam zdi, da je žejen, mu lahko ponudimo druge mlečne izdelke, navadno vodo, razredčen sadni sok ali malo sladkane zeliščne napitke.

Najbolje je, da v dojenčkovo stekleničko nalivamo le mlečni nadomestek, materino mleko ali vodo. Srkanje sladkanih pijač za premagovanje tesnobe predstavlja glavni razlog za nastajanje piškavih zob, dojenčki pa so na to še bolj občutljivi kot odrasli. Ko otrok dopolni šest mesecev, lahko začnemo uporabljati kozarec s pokrovčkom, ki ima mehek ustnik in ročaje, ki jih je preprosto držati. V trgovinah se dobijo posebni kozarčki za urjenje, ki našega otroka popeljejo od pitja iz mehkega ustnika do samostojnega pitja iz običajnega kozarca.

Pri tem, koliko bo pojedel, se ravnajmo po njegovem teku. Nikoli svojega dojenčka ne silimo, da bi jedel kaj, česar očitno ne mara. Nekaj tednov pozneje mu bomo lahko to ponudili znova – in utegne se izkazati, da mu bo takrat všeč.

Pomnimo, da je v tej starosti ‘debelost’ normalna. Brž ko se bo vaš otrok začel plaziti in hoditi, se bo znebil odvečne teže.

Če dojenček nima rad mleka in ga spije manj kot 600 ml, potem ga uporabimo v nekaterih receptih, recimo pri Cvetačnem siru. Tudi majhen otroški lonček jogurta ali košček sira velikosti škatlice za vžigalice ustreza 60 ml mleka.

Čeprav prehrana z malo maščobami ne predstavlja nobene težave za odrasle, pa ni primerna za majhne otroke, ki potrebujejo kalorije za rast. V prvih dveh letih svojemu otroku dajajmo le polnomastno mleko in se izogibajmo mlečnim izdelkom z nizko vsebnostjo maščob.