Glava

OGLASI

paparica

 

 

 

 

 

 

oranžna paprikaKarotenoidi

Karotenoidi so predstavniki rastlinskih pigmentov, ki jih najdemo v rdeči in rumeni zelenjavi ter sadju. To so pomembne rastlinske hranilne snovi, ki vsebujejo alfakaroten, betakaroten, lutein/zeaksantin in likopen, in ki delujejo kot antioksidanti.


Priporočena dnevna količina karotenoidov

Ameriška komisija za hrano in prehranjevanje na Inštitutu za medicino Ameriške akademije znanosti določa priporočeno dnevno količino različnih hranilnih snovi. Čeprav so ugotovili, da je »višja koncentracija betakarotena in drugih karotenoidov v hrani povezana z nižjim tveganjem za nastanek nekaterih kroničnih bolezni«, pa še niso uspeli določiti priporočene dnevne količine karotenoidov. Spodaj podajamo priporočene količine posameznih hranilnih snovi, ki temeljijo na strokovni literaturi s tega področja in so najprimernejše za naše telo:

alfakaroten
2,4 mg ali več iz prehranskih virov
betakaroten
6 mg ali več iz prehranskih virov
likopen
22 mg iz prehranskih virov
lutein/zeaksantin
12 mg ali več iz prehranskih virov
betakriptoksantin 
1 mg ali več iz prehranskih virov