 Zdrava prehrana nosečnice
Zdrava prehrana nosečnice
    Primerno prehranjevanje med nosečnostjo je pomembno za  razvoj zarodka in za poznejše dojenje. Za prehrano nosečnice in doječe matere  velja nekaj osnovnih napotkov. Potrebe po energiji tako noseče kot doječe  matere se povečajo za približno 15 %. Zarodek potrebuje za rast in razvoj  visokovredne beljakovine. Ni treba posebej poudarjati, da se mora nosečnica  zdravo prehranjevati.
    
      - Praviloma       odmerimo le beljakovinska živila in priporočamo dnevno 1 l mleka, 1-2       jajci (upoštevati tudi skrita v drugi hrani), 150 g  mesa ali rib ter sadje in zelenjavo,       česar naj bo skupaj 
      600 g.
- Maščobe       uporabimo samo za zmerno zabelo.
- Omejujemo       kuhinjski sladkor, katerega naj bo okoli 50 g dnevno, manj       uporabljamo ostre začimbe in manj solimo. Hrano začinimo z domačimi       začimbami (peteršilj, česen, timijan, majaron ...).
- Uporabljamo       mleko s posneto maščobo. 1/4 l mleka lahko zamenjamo z okoli 30 g črnega kruha in 40 g nemastnega mesa,       najbolje ribjega.
- Če       uporabljamo sladice, naj bodo manj mastne, npr. skutine ali sadne.
- Od       pijač so primerni sadni sokovi brez dodanega sladkorja, voda, mineralna       voda in sadni ali zeliščni čaji.
- Po       navodilu zdravnika dodajamo prehrani železove in mineralno-vitaminske       pripravke. Če imamo vprašanja ali dvome glede prehrane, se posvetujmo s       svojim zdravnikom.
Priporočamo 4-6  enakomerno razporejenih obrokov dnevno. Posamezen obrok ne sme biti preobilen,  da ne povzroča napetosti. Vsak obrok mora vsebovati sadje in zelenjavo,  beljakovinsko živilo (meso, ribe, vključno z mlekom ali mlečnimi izdelki) ter  izdelke iz žit. V prehranski piramidi je  poseben poudarek na žitaricah,  stročnicah, zelenjavi in sadju. Čim več sadja in zelenjave naj bo svežega. Nosečnica  lahko dnevno popije le skodelico prave kave ali pravega čaja, popolnoma naj se  odpove kajenju za ves čas nosečnosti in dojenja. Uživanje vode je pomembno, kot  tudi sicer v zdravi prehrani.
    Vir: Hoyer, S. (2008). Uspešno dojenje za  dobro zdravje otrok in mater. Ljubljana, Unicef.
     
    Najboljša prehrana nosečnice
    Vsakodnevno prehrano nosečnice naj  po  priporočilih avtorice Velike paparice za male papavčke sestavljajo:
    
      - ogljikovi  hidrati (kruh iz polnovrednih žit, testenine,  krompir, žitarice) zapolnjujejo večji del prehrane. Najboljši so  nerafinirani ogljikovi hidrati, npr. v kruhu iz polnovredne moke in v  polnovrednih žitaricah, ker vsebujejo več železa, naravnih vitaminov in  prehranske vlaknine;
- sveže  sadje in zelenjava (še posebno citrusi in temnozelena zelenjava) sta »dobavitelja«  vitaminov in mineralov, pa tudi prehranske vlaknine. Temnozelena zelenjava vsebuje  folno kislino (vitamin B9). Uživanje večjih količin vitamina C (v citrusih,  papriki, paradižniku, jagodah, kiviju in zelenolistni zelenjavi) je potrebno  zaradi železa, ki ga telo tako laže absorbira;
- rdeče  meso, belo meso (perutnina) in ribe – še posebno mastne ribe, ki so bogate  z esencialnimi maščobnimi kislinami, pomembnimi za razvoj zarodkovih možganov  in oči. Rdeče meso pa je najboljši »dobavitelj« železa in ga tudi najhitreje  vsrkava (absorbira), železa pa nosečnicam zelo pogosto primanjkuje;
- mleko  in mlečni izdelki (še posebno jogurt  in sir) so primerna prehrana tudi za vegetarijance, jogurt in sir pa sta  najboljša »dobavitelja« kalcija, nujnega za močne kosti in zobe;
- jajca,  stročnice (fižol, leča, čičerka, grah) so prav tako del zdrave prehrane, še  posebno za vegetarijance.
 
     
    Hrana, ki se ji mora nosečnica še posebno izogibati
    
      - mehki siri s plesnijo (v sredici ali na  površini)
- nepasterizirani mlečni izdelki
- surova ali premalo kuhana jajca (tudi v  doma narejeni majonezi, sladoledu, beljakovem snegu in kremi)
- surovo ali premalo kuhano ali pečeno meso
- paštete vseh vrst
- jetra
- surovi morski sadeži
- zemeljski oreščki (kikirikiji) in maslo  iz zemeljskih oreščkov, če smo sami ali naš partner alergični na katero koli  vrsto hrane oz. če imamo astmo ali seneno mrzlico ali če ima kateri od naših  otrok kakšno alergijo
Če uživamo predpripravljeno  hrano, jo moramo prej dobro segreti v skladu z navodili na embalaži, ker bomo  le tako uničili morebitne bakterije. Jetra so odličen vir vitamina A, vendar pa  se njegova prevelika količina nalaga v jetrih in lahko poškoduje zarodek. Zato  popolnoma zadošča, če nosečnica uživa vitamin A (betakaroten) v rastlinski  hrani in sadju, kot so npr. rdeča paprika, mango, paradižnik, sladki krompir.
    Izogibati se je treba tudi  preveliki količini kofeina, ki lahko vpliva na znižanje teže novorojenčka ali  pa celo povzroči splav. Več kot ena skodelica kave dnevno  ni priporočljiva. Ker pa je kofein tudi sestavina čaja (zelenega in črnega),  energijskih napitkov in raznih kokakol, je treba zmanjšati tudi uživanje teh.