Glava

OGLASI

paparica

 

 

 

 

 

zdrava prehrana nosečniceZdrava prehrana nosečnice

Primerno prehranjevanje med nosečnostjo je pomembno za razvoj zarodka in za poznejše dojenje. Za prehrano nosečnice in doječe matere velja nekaj osnovnih napotkov. Potrebe po energiji tako noseče kot doječe matere se povečajo za približno 15 %. Zarodek potrebuje za rast in razvoj visokovredne beljakovine. Ni treba posebej poudarjati, da se mora nosečnica zdravo prehranjevati.

Priporočamo 4-6 enakomerno razporejenih obrokov dnevno. Posamezen obrok ne sme biti preobilen, da ne povzroča napetosti. Vsak obrok mora vsebovati sadje in zelenjavo, beljakovinsko živilo (meso, ribe, vključno z mlekom ali mlečnimi izdelki) ter izdelke iz žit. V prehranski piramidi je poseben poudarek na žitaricah, stročnicah, zelenjavi in sadju. Čim več sadja in zelenjave naj bo svežega. Nosečnica lahko dnevno popije le skodelico prave kave ali pravega čaja, popolnoma naj se odpove kajenju za ves čas nosečnosti in dojenja. Uživanje vode je pomembno, kot tudi sicer v zdravi prehrani.

Vir: Hoyer, S. (2008). Uspešno dojenje za dobro zdravje otrok in mater. Ljubljana, Unicef.

 

Najboljša prehrana nosečnice

Vsakodnevno prehrano nosečnice naj po priporočilih avtorice Velike paparice za male papavčke sestavljajo:

 

 

Hrana, ki se ji mora nosečnica še posebno izogibati

Če uživamo predpripravljeno hrano, jo moramo prej dobro segreti v skladu z navodili na embalaži, ker bomo le tako uničili morebitne bakterije. Jetra so odličen vir vitamina A, vendar pa se njegova prevelika količina nalaga v jetrih in lahko poškoduje zarodek. Zato popolnoma zadošča, če nosečnica uživa vitamin A (betakaroten) v rastlinski hrani in sadju, kot so npr. rdeča paprika, mango, paradižnik, sladki krompir.

Izogibati se je treba tudi preveliki količini kofeina, ki lahko vpliva na znižanje teže novorojenčka ali pa celo povzroči splav. Več kot ena skodelica kave dnevno ni priporočljiva. Ker pa je kofein tudi sestavina čaja (zelenega in črnega), energijskih napitkov in raznih kokakol, je treba zmanjšati tudi uživanje teh.