Glava

OGLASI

paparica

 

 

 

 

 

 

kruhOgljikovi hidrati

Ogljikovi hidrati oblikujejo največji del otroške prehrane. Kruh iz polnovredne moke, polnovredne žitarice (obe vrsti hrane sta tudi dober vir železa), rjavi riž, stročnice, polnovredne testenine in sadje zagotavljajo organizmu glavnino energije in ga tudi oskrbijo z vitamini, minerali in prehransko vlaknino.

Koliko porcij ogljikovih hidratov dnevno naj zaužije otrok? Okrog pet.

Koliko je 1 porcija ogljikovih hidratov?
1 rezina (kos) kruha ali
1 majhen obrok riža oz. testenin ali
1 majhna skledica žitaric.


Naravni ogljikovi hidrati razmeroma počasi sproščajo sladkor v krvni obtok, kar zagotavlja dolgo trajajočo energijo. So tudi dober vir vitaminov, mineralov in prehranske vlaknine.

Ogljikovi hidrati so poleg maščob poglavitni vir energije za naše telo. Poznamo dve vrsti: sladkor in škrob (slednji v zapleteni obliki daje vlaknine). Oboje dobimo v dveh oblikah: naravni in prečiščeni. Vsekakor je za naše zdravje boljša naravna oblika.

Sladkorji
Naravni
Sadje in sadni sokovi
Zelenjava in zelenjavni sokovi

Prečiščeni
Sladkor in med
Gazirane pijače
Sladki želeji
Marmelade in džemi
Kolači in piškoti


Škrob
Naravni
Polnovredni žitni izdelki, moka, kruh in testenine
Rjavi (neoluščeni) riž
Krompir
Posušeni fižol in leča
Grah, banane in še mnoge druge vrste sadja in zelenjave

Prečiščeni
Predelani žitni kosmiči (npr. prevlečeni s sladkorjem)
Bela moka, bel kruh in bele testenine
Beli (oluščeni) riž
Sladkano pecivo in kolači