Zelenjavna rižota (za 8 porcij)
Sestavine
25 g nasekljane čebule
15 g masla
100 g dolgozrnatega riža
150 g nasekljanega korenja
300 ml vrele vode
3 nasekljani paradižniki, brez kože
50 g sira
Priprava
Pražimo čebulo v polovici masla, da postekleni. Vmešamo riž, malo prepražimo in nato dodamo korenje. Prelijemo z vrelo vodo in počakamo, da zavre, nato pa pokrijemo s pokrovko ter kuhamo, dokler riž ni kuhan in korenje mehko (15–20 minut). Če je treba, dodamo še malo vode. Medtem stopimo preostalo maslo v manjši ponvi, dodamo paradižnik in dušimo 2–3 minute, toliko da postane paradižnik kašast. Vmešamo še sir, da se stopi.
Paradižnikovo omako s sirom vmešamo v kuhan riž.
Vir: Karmel, A. (1998). Velika paparica za male papavčke. Debora, Ljubljana. 1. izdaja