Velikosti porcij hrane
Nekaj nasvetov Ameriškega združenja za prehrano o tem, kako določiti ustrezno količino hrane za posamezno porcijo:
Srednji krompir je velik toliko kot računalniška miška. |
Povprečna štručka kruha je velika toliko kot hokejski pak. |
Skodelica sadja je velika toliko kot žogica za bejzbol. |
Skodelica solate pomeni štiri solatne liste (glavnate solate). |
85 g mesa je toliko kot ena avdiokaseta. |
85 g pečenih rib je velikosti zavojčka papirnih robčkov. |
28 g sira je toliko kot štiri igralne kocke (npr. za igro »Človek, ne jezi se«). |
28 g prigrizkov – prest ipd. – je toliko kot ena pest. |
Količina hrane za eno porcijo pri posamezni kategoriji hrane, ki jo priporoča Najhrana za najzdravje:
ZELENJAVA |
½ skodelice surove ali kuhane zelenjave |
1 skodelica sveže zelenjave |
120 ml zelenjavnega soka |
SADJE |
½ skodelice sesekljanega sadja |
120 ml sadnega soka |
1 srednje velik sadež |
2 žlici rozin |
3 suhe slive |
VEGETARIJANSKE BELJAKOVINE |
1 jajce ali 2 jajčna beljaka |
85 g tofuja ali tempeha |
½ skodelice kuhanega fižola ali leče |
OREŠKI |
2 žlici arašidovega masla ali 28 g surovih oreškov ali semen |
MESO IN RIBE |
85 g kuhanega pustega mesa – perutnine (puran, piščanec) ali rib |
POLNOVREDNE ŽITARICE |
1 rezina kruha iz polnovredne pšenične moke |
½ skodelice kuhanih žitnih zrn ali testenin |
HRANA Z VELIKO KALCIJA |
½ skodelice nemastne skute |
240 ml jogurta ali mleka brez maščob |
MAŠČOBE |
28 g (24) mandljev |
15 orehovih jedrc (polovic) |
1 žlička olja |
3/8 avokada |
Približno število porcij na dan, ki bi jih morali zaužiti vsak teden
Zelenjava | 5 do 7 |
Sadje | 3 do 5 |
Soja | 1 do 2 |
Živalske beljakovine | 0 do 3 |
Vegetarijanske beljakovine | 3 do 6 |
Zdrave maščobe | 1 do 2 |
Polnovredne žitarice | 5 do 7 |
Hrana z veliko kalcija | 2 do 3 |
Število porcij na teden
Oreški in semena | 5 |
Ribe | 2 do 4 |