Glava

OGLASI

paparica

 

 

 

 

 

 

Velikosti porcij hrane

Nekaj nasvetov Ameriškega združenja za prehrano o tem, kako določiti ustrezno količino hrane za posamezno porcijo:

Srednji krompir je velik toliko kot računalniška miška.
Povprečna štručka kruha je velika toliko kot hokejski pak.
Skodelica sadja je velika toliko kot žogica za bejzbol.
Skodelica solate pomeni štiri solatne liste (glavnate solate).
85 g mesa je toliko kot ena avdiokaseta.
85 g pečenih rib je velikosti zavojčka papirnih robčkov.
28 g sira je toliko kot štiri igralne kocke (npr. za igro »Človek, ne jezi se«).
28 g prigrizkov – prest ipd. – je toliko kot ena pest.

 

Količina hrane za eno porcijo pri posamezni kategoriji hrane, ki jo priporoča Najhrana za najzdravje:

ZELENJAVA
½ skodelice surove ali kuhane zelenjave
1 skodelica sveže zelenjave
120 ml zelenjavnega soka
 
SADJE     
½ skodelice sesekljanega sadja
120 ml sadnega soka
1 srednje velik sadež
2 žlici rozin
3 suhe slive
 
VEGETARIJANSKE BELJAKOVINE
1 jajce ali 2 jajčna beljaka
85 g tofuja ali tempeha
½ skodelice kuhanega fižola ali leče
 
OREŠKI
2 žlici arašidovega masla ali 28 g surovih oreškov ali semen
 
MESO IN RIBE
85 g kuhanega pustega mesa – perutnine (puran, piščanec) ali rib
 
POLNOVREDNE ŽITARICE
1 rezina kruha iz polnovredne pšenične moke
½ skodelice kuhanih žitnih zrn ali testenin
 
HRANA Z VELIKO KALCIJA
½ skodelice nemastne skute
240 ml jogurta ali mleka brez maščob
 
MAŠČOBE
28 g (24) mandljev
15 orehovih jedrc (polovic)
1 žlička olja

3/8 avokada

 

Približno število porcij na dan, ki bi jih morali zaužiti vsak teden

Zelenjava 5 do 7
Sadje 3 do 5
Soja 1 do 2
Živalske beljakovine 0 do 3
Vegetarijanske beljakovine 3 do 6
Zdrave maščobe 1 do 2
Polnovredne žitarice 5 do 7
Hrana z veliko kalcija 2 do 3

Število porcij na teden

Oreški in semena 5
Ribe 2 do 4