Glava

OGLASI

paparica

 

 

 

 

 

 

Cimetne rulade (za 12 majhnih rulad)

Sestavine
25 g zmehčanega masla
25 g mehkega, svetlorjavega sladkorja
½ žličke zmletega cimeta
1 Krušno testo (glej na koncu recepta), namesto oljčnega olja se uporabi 15 g raztopljenega masla
1 stepeno jajce

Za glazuro:
4 žlice sladkorja v prahu
približno 1 žlička vode


Priprava
Medtem ko se te rulade pečejo, napolnijo hišo s prekrasnim vonjem po cimetu – so naravnost popoln zajtrk ali dodatek k čaju. Ker so tako majhne, so otrokom še posebej ljube.
Temeljito stepajte maslo, sladkor in cimet. Zvaljajte testo v pravokotnik, v velikosti približno 35×18 cm, in ga preložite na rahlo pomokano desko ali delovno površino. Po površini razporedite cimetno-masleno mešanico, pri tem na enem od dolgih robov pustite 1 cm testa praznega. Zvijte testo v dolg valj. Začnite na dolgem robu s cimetom in maslom ter nežno pritiskajte, da zatesnite rulado.
Pečico segrejte na 180 ˚C. Z ostrim nožem, ki ste ga rahlo pomokali, razrežite valj na 12 delov. Po razrezanih straneh razporedite rulade po rahlo naoljenem pekaču. Po štiri rulade naj bodo razporejene vodoravno, po tri pa navpično, vmes naj bo 1 cm prostora, spoji pa obrnjeni navznoter. Pokrijte s čisto, vlažno krpo in pustite vzhajati 15–20 minut, dokler se ne napihnejo in postanejo dvakrat večji (rulade bi se morale druga druge rahlo dotikati).
Rulade po vrhu in po straneh pomažite z malo stepenega jajca in pecite 18–20 minut, dokler ne pozlatijo, dno pa zvonko zadoni, če ga okrcate. Pustite na pekaču, da se nekoliko ohladijo.
V majhno skledo dajte sladkor v prahu, po nekaj kapljic vode, dokler ne dobite goste, ampak vseeno še tekoče glazure. Pokapljajte rulade, nato jih razdelite na porcije. Rulade so najboljše, če jih postrežemo tople. Ostanke lahko 1 dan hranite v zrakotesni posodi. Nežno jih segrejte: za 5 minut jih dajte v pečico na 100 ˚C.

 

Krušno testo

Sestavine
7-gramska vrečka kvasa za hitro vzhajanje
1 žlička sladkorja
150 ml mlačne vode
225 g bele moke (ali pol bele moke, pol pa polnovredne)
¼ žličke soli (izpustite pri otrocih, mlajših od 1 leta)
1 žlica oljčnega olja


Priprava
V majhni skledi, v katero ste dali 4 žlice vode, raztopite kvas in sladkor. Pustite stati 5 minut – zmes bi se morala začeti peniti.
V veliki skledi zmešajte moko in sol, nato dodajte kvasovo tekočino, olje in preostalo vodo. Zamesite v mehko testo. Če je presuho, dodajte žličko ali dve vode.
Testo preložite na rahlo pomokano površino in ga gnetite približno 10 minut, dokler na otip ni gladko in prožno. Dajte ga v veliko, rahlo naoljeno skledo in pokrijte s čisto, vlažno krpo. Na toplem kraju ga pustite vzhajati 45 minut–1 uro, dokler ne naraste na dvojno velikost.
Preložite na pomokano površino in gnetite 1 minuto, nato ga lahko
uporabite.


Vir: Karmel, A. (2011). 100 najboljših prstolizov. Debora, Ljubljana. (Predviden izid januar 2011.)