Glava

OGLASI

paparica

 

 

 

 

 

 

Korenčkovi kolački (za 16 kolačkov)

Čas priprave: 15 minut  
Čas kuhanja: 22 minut

Primerno za otroke, starejše od 8. mesecev.
Primerno za zamrzovanje. Pečene, vendar neglazirane kolačke se lahko hrani v zamrzovalniku do 1 meseca. Odmrzujte 2–3 ure na sobni temperaturi.
Če malčki pripravljajo kolačke, dobijo osebne tortice, ki jih lažje pojedo kot klasično veliko, na rezine narezano korenčkovo torto. Te kolačke lahko spečete tudi v okroglih modelčkih na pekaču, da bodo podobni mini korenčkovim torticam z malo glazure na vrhu. 

Sestavine
170 g moke, z dodanim pecilnim praškom
½ žličke sode bikarbone
1 žlička mešanih začimb
ščepec soli
170 g masla, na sobni temperaturi
170 g mehkega, svetlorjavega sladkorja
3 stepena jajca
½ žličke vanilijevega ekstrakta
2 žlici kisle smetane ali grškega jogurta
140 g naribanega korenja
110 g rozin


Za glazuro:
140 g sladkorja v prahu
4 žlice javorjevega sirupa
¾ žličke vode
30 g narezanih ameriških orehov (po želji) – za okras

Priprava
Pečico segrejte na 190 ˚C. Napolnite dva pekača za običajne maslence s 16 papirnatimi posodicami.
Skozi cedilo presejte moko, sodo bikarbono, mešane začimbe in sol. Dajte na stran. V veliko skledo dajte maslo in sladkor ter temeljito stepajte. Dodajte jajca, vanilijo, kislo smetano in presejane suhe sestavine ter malo zmešajte. Vmešajte korenje in rozine.
Zmes za torto z žlico vnašajte v pripravljene posodice, vsako posodico napolnite do treh četrtin (dobro je uporabiti zajemalko za sladoled). Pecite 18–22 minut; pečeno je, ko na sredino potisnete palčko za kanapejčke, ki mora ostati čista, ko jo potegnete ven. Ohlajajte jih 5 minut v pekačih, nato jih preložite na žično mrežo, da se popolnoma ohladijo.
Glazuro pripravite tako, da v skledo daste sladkor v prahu in vmešate javorjev sirup. Dodajajte po nekaj kapljic vode, da nastane gosta glazura, ki bo prekrila zadnji del žlice. Glazuro premažite po kolačkih in potresite z ameriškimi orehi (če jih uporabljate).
Glazirani kolački bodo 3–4 dni zdržali v zrakotesni posodi.


Iz: 100 naj prstolizov