Špinačopita (za 18 trikotnikov/9 oseb)
Spanakopita - špinačni in sirovi trikotniki
Sestavine
18 listov listnatega testa, velikosti pribl. 23 × 35 cm
¼ skodelice + 1 žlica ekstra deviškega oljčnega olja
Za nadev:
3 skodelice svežih špinačnih listov brez stebel, opranih
1/3 skodelice sesekljane bele čebule
2 žlički ekstra deviškega oljčnega olja
¼ skodelice nastrgane pol posnete mocarele
½ skodelice manj mastne skute
1 beljak
½ žličke soli
2 žlički limoninega soka
¼ žličke muškatnega oreščka
Priprava nadeva
V oljčnem olju prepražite čebulo. Dodajte špinačo in kuhajte toliko, da rahlo oveni. Odstavite in stresite v mešalnik skupaj z ostalimi sestavinami. Mešajte dokler se barve ne spojijo, vendar se še vedno razločijo.
Priprava skorjic in polnjenje trikotnikov
Pečico segrejte na 190 °C. Velik pekač namažite z oljčnim oljem. Položite list listnatega testa na delovno površino (ne pekač) in pomažite z oljčnim oljem. Nanj poližite še en list testa in ga namažite z oljem. Nato še enega in po dolgem izrežite tri trakove (7,5 × 35 cm).
Žlico nadeva namažite na spodnji rob traku (v obliki pravokotnega trikotnika) in spodnji del prepognite po diagonali in tako nadaljujte do konca traku, da dobite trikotnik.
Celoten postopek ponovite še s preostalim listnatim testom in nadevom. Vse trikotnike položite na pekač in jih premažite z oljčnim oljem in pecite 20–25 minute, da se zlato zapečejo.
Avtorica recepta: Mija