Glava

OGLASI

 

 

 

 

 

 

PAPARIČKE

17 razlogov za to, da začnete uživati kumarice

Kumare so na četrtem mestu zelenjadnic, ki jih na svetu najbolj gojijo. Poznane so kot eno najboljših živil za zdravje, pogosto jih imenujejo tudi super hrana.

1. Kumare rehidrirajo telo.

Če smo prezaposleni in ne pijemo dovolj vode, je dobro, če jemo hladne kumare, ki vsebujejo skoraj 90 odstotkov vode. Kumare bodo nadomestile izgubljeno vodo.

2. Kumare so zelenjava št. 1 za alkaliziranje.
Ker vsebujejo veliko kalija, magnezija in silicija, ki so minerali za alkaliziranje, so kumare hrana št. 1 v alkaliziranju prebavnega trakta, krvi in tkiv.

3. Kumare se borijo z vročino znotraj in zunaj.

Če bmo jedli kumare, bomo preprečili, da bi nas pekla zgaga. Kumarične obloge na koži bodo preprečile sončne opekline.

4. Kumare odstranjujejo strupe iz telesa.
Tekočina v kumarah deluje kot virtualna metla za pometanje odpadnih snovi iz telesa. Z rednim uživanjem kumar se bodo raztopili celo ledvični kamni. 2

5. Kumare oskrbijo telo z vsemi vitamini, ki jih organizem potrebuje.
Vsebujejo večino vitaminov, ki jih dnevno potrebuje telo – A, B in C. Slednji krepi imunski sistem, vas ohranja osredotočene in vam daje energijo. To še povečamo, če kumare sočimo skupaj s špinačo in korenjem. Olupka ne odstranjujemo, saj vsebuje veliko količino vitamina C, okrog 12 % dnevnega priporočenega vnosa.

6. Kumare oskrbujejo kožo z njej prijaznimi minerali.
V kumarah je veliko kalija, magnezija in silicija. To je tudi razlog za razne terapije s kumarami v zdraviliških oz. wellness centrih.

7. Kumare pomagajo pri prebavi in izgubi telesne teže.
Zaradi velike količine vode, ki jo kumare vsebujejo, in nizke kalorične vrednosti, so idealen vir hrane za ljudi, ki želijo izgubiti odvečno težo. Kumare uporabimo v juhi ali v solati. Če kumare niso naš najljubši prigrizek, jih lahko hrustljamo tako, da jih, narezane na palčke pomakamo v kremast jogurt. Žvečenje kumar je dobra vaja za naše čeljusti, vlaknina v kumarah pa je odlična za prebavo. Vsakodnevno uživanje kumar je odlična pomoč pri kroničnem zaprtju.

8. Kumare poživljajo oči.
Če položimo ohlajene tanke rezine kumaric čez utrujene, zabuhle oči, to ni kaj posebej estetsko, vendar pa zaradi svojih protivnetnih lastnosti lahko resnično pomaga zmanjšati podočne vrečice in zabuhlost.

9. Kumare se borijo proti raku.
Znano je, da vsebujejo secoisolariciresinol, lariciresinol in pinoresinol. Ti trije lignani (kemične snovi, ki so v rastlinah – polifenoli) so močno povezani z zmanjšanim tveganjem za več vrst raka, vključno z rakom jajčnikov, dojk in materničnega vratu pri ženskah in rakom prostate pri moških.

10. Kumare zdravijo sladkorno bolezen.
Kumarični sok vsebuje hormon, ki ga nujno potrebujejo celice trebušne slinavke za proizvodnjo inzulina, kar je zelo koristno še posebej za sladkorne bolnike.

11. Kumare znižujejo slabi holesterol.
Steroli v kumaricah lahko pomagajo znižati slabi holesterol.

12. Kumare uravnavajo krvni tlak.
Ker vsebujejo veliko prehranske vlaknine, kalija in magnezija, tj. hranil, ki učinkovito uravnavajo krvni tlak, so dobre za zdravljenje tako visokega kot tudi nizkega krvnega tlaka.

13. Kumare osvežujejo usta.
Kumarični sok osvežuje in zdravi obolele dlesni ter uničuje bakterije.v ustni votlini. Rezino kumare si z jezikom pritisnemo na nebo v ustih za kakšno minuto in fitokemikalije bodo ubile bakterije, ki povzročajo neprijeten zadah.

14. Kumare gladijo lase in nohte.
Čudežni mineral v kumarah naredi lase in nohte sijoče in močnejše. Žveplo in kremen v kumarah pomagata spodbuditi rast las. Kumare tudi izboljšujejo gibljivost sklepov, lajšajo artritis in bolečine pri protinu (putiki).

15. Kumare ohranjajo zdrave sklepe.
Ker so kumare odličen vir kremena, izboljšujejo zdravje sklepov, s tem da povečujejo moč veznih tkiv. Če kumare ali njihov sok zmešamo s korenčkovim sokom, lahko na ta način zmanjšamo bolečine pri protinu in artritisu, s tem da znižamo raven sečne kisline v telesu.

16. Kumare ohranjajo ledvice v dobrem stanju.
Z znižanjem ravni sečne kisline v telesu ohranjamo zdrave ledvice.

17. Kumare zdravijo mačka.
Ne zdravijo štirinožnega mačka, ampak mačka, ki po preveliki zaužiti količini alkohola lahko napade prizadetega. Da bi se temu mačku in jutranjemu glavobolu izognili, si lahko pomagamo s kumarami, tako da pred spanjem pojemo nekaj rezin kumare. Vsebujejo namreč dovolj vitaminov skupine B, sladkorja in elektrolitov, da lahko oskrbijo, s katerimi dopolnjujejo številne pomembne hranilne snovi in zmanjšujejo neprizanesljiv napad glavobola in mačka. 

J. P. T.
(Viri: Natural Word, Mayo Clinic, The World of Vegetables)