Glava

OGLASI

 

 

 

 

 

 

PAPARIČKE

Depresija in folati

Kako se lahko rešimo depresije? Odgovor bi morda lahko našli v folatih. Folat je B-vitamin (B 9 ali folna kislina), ki določa naše tveganje in kako se bomo odzvali na antidepresive. Nujen je, mdr., za rast rdečih krvnih telesc, presnovo beljakovin in za preventivo pred poškodbami živčne cevi (spine bifide). Poleg anemije in drugih zdravstvenih problemov lahko pomanjkanje folatov vodi v pojavdepresija velike depresivne motnje. Pomanjkanje folatov ali problem s slabo absorpcijo antidepresivnih zdravil sta povezana s slabo odzivnostjo organizma nanje. Po vsem svetu ljudem najpogosteje primanjkuje prav folna kislina.

Folati imajo tudi izredno pomembno vlogo pri preprečevanju bolezni srca in ožilja, ker sodelujejo pri izločanju nevarne aminokisline – homocisteina – iz telesa. Povišana raven homocisteina je povezana s povečanim tveganjem za nastanek srčnega napada in kapi. Folati so tudi ključna hranilna snov, ki sodeluje pri popravilu DNK. Ta pomemben vitamin ima tudi veliko vlogo pri preprečevanju nastanka raka.

Še posebno stanje določenih bolezni ­– kot so gastrointestinalne (npr. celiakija, bolezni jeter, genetske mutacije), pa tudi alkoholizem oz. prekomerno uživanje alkohola, jemanje določenih zdravil, dializa, nosečnost – vodi v pomanjkanje folatov. Povsod tam, kjer se ugotavlja pomanjkanje folatov oz. kjer je oviranasolata absorpcija folne kisline, se priporoča biološko razpoložljiva oblika – I-metilfolat – najpogosteje v višjih odmerkih od dnevno priporočene količine 400 mcg.

Folate najdemo v oreščkih, sadju (pomaranče, mandarine), zelenjavi (veliko ga je v brokoliju, špinači), stročnicah (grah, fižol, leča), polnovrednih žitnih zrnih, jogurtu idr. Sintetična verzija folatov – folna kislina, se v organizmu veliko hitreje absorbira.

Primerjava različnih vrst listnate zelenjave glede na vsebnost folatov
(za 1 skodelico surove)

   Špinača Solata vezivka Solata ledenka
Folati  58 mcg  76 mcg 31 mcg

Sončnična semena 28 g vsebuje 16 % (64 mcg) priporočenega dnevnega vnosa folatov.

Priporočeni dnevni vnos folatov: 400 mcg


Folati (folna kislina)
– skušajmo zaužiti vsaj 400 mcg (mikrogramov) na dan v kombinaciji naslednjih živil:

1 skodelica kuhane špinače    238 mcg
1 skodelica kuhanega fižola kidney  230 mcg 
1 skodelica kuhane zelene soje   200 mcg
½ skodelice sojinih zrn 177 mcg
240 ml pomarančnega soka iz zamrznjenega koncentrata    110 mcg
4 kuhani beluši  89 mcg
1 skodelica zamrznjenega sesekljanega kuhanega brokolija 100 mcg

 

Viri: Pratt, S. G., Matthews, K. (2009). Najhrana za najzdravje. Ljubljana : Debora.
  Mayo Clinic, 2014