Glava

OGLASI

 

 

 

 

 

 

PAPARIČKE

Koliko je dovolj?

Starši se pogosto sprašujemo, ali smo otroku dali zadostno količino hrane. Pri tem nam lahko pomaga nekaj napotkov:koliko je dovolj

1. Otrok, star 4-5 let, potrebuje manjše porcije kot odrasli, približno polovico porcije za odraslega človeka. Za večino hrane velja količina velikosti otrokove dlani.

 

 

Tabela ''otroških'' porcij

1 žlička 5 ml
1 žlica 15 ml
1 skodelica 240 ml
mleko 1/2-3/4 skodelice
zelenjava 4 žlice
skuta ½ skodelice
jogurt ½ skodelice
žita ½ skodelice
piščanec ¼ skodelice (ca. 6 dkg)
rdeče meso ¼ skodelice (ca. 6 dkg)
toast 1 rezina
maslo 1 žlička
preliv 1 žlička

2. Prigrizke omejimo na 2 dnevno. Izbirajmo zdrave sestavine namesto sladkih pijač, sladkarij, peciva, ali slanih in mastnih prigrizkov. Dokler je otrok zdrav, mu dajmo največ dva prigrizka na dan (več o prigrizkih v knjigi 100 najboljših prstolizov). Več kot dva prigrizka dnevno lahko pokvarita tek pri glavnih obrokih.

Zdravi, hranljivi prigrizki

sadje jogurt
korenček mafini iz ovsenih kosmičev
zelena toast ali krekerji iz polnovredne moke
kumare rezinice sira
piškoti iz ovsenih ali prosenih kosmičev


3. Hrane ne smemo dajati kot nagrado otroku za lepo vedenje.

4. Ne smemo mu dovoliti, da je med igro, poslušanjem glasbe, sli gledanjem televizije, saj to lahko pripelje do tega, da bo izgubil merilo za to, da je dovolj pojedel.

5. Beležimo število kalorij za hrano, ki jo najpogosteje uživa in koliko kalorij zaužije povprečno na dan.

Starost otroka Število kalorij
4-5 let

900-1.500 oz. ca. 90 kalorij/kg telesne teže


6. Naj nas ne skrbi, če otrok ne je zmeraj usklajeno. Kakšen dan se mu bo zdelo, da bi pojedel vse, kar vidi, kakšen dan pa ne bo mogel jesti, ker pač ne bo tako lačen, saj je bil morda manj aktiven. Še posebno takrat, ko bo negativno razpoložen do skoraj vsega, ga ne silite jesti, ker se vam bo zagotovo uprl. Bodite prepričani, da ne bo stradal, le redkokdaj bo zaradi tega shujšal.

Lahko pa se zgodi, da bo njegov zmanjšan tek trajal več kot en teden in so zraven še drugi znaki bolezni, kot npr. povišana telesna temperatura, slabost, driska ali pa izguba telesne teže. V takih primerih pa se moramo posvetovati s pediatrom.

7. Za zadovoljitev svojih potreb po kalciju mora otrok vsak dan popiti dve skodelici (480 ml) nemastnega mleka ali mleka z nižjo vsebnostjo maščobe. Prevelika količina mleka pa lahko otroku zmanjša tek za drugo pomembno hrano.

Vir: American Academy of Pediatrics, 2013