Glava

OGLASI

 

 

 

 

 

 

PAPARIČKE

Prava izbira hrane namesto shujševalnih diet

Da bi uspešno zmanjšali lastno telesno težo, ne potrebujemo diet ali manj hrane, temveč le pravo hrano, bogato s hranilnimi snovmi in osiromašeno s kalorijami.

Formula za (naj)hrano, bogato s hranili = maksimum hranil / minimum kalorij

Razvrstitev hrane glede na vsebnost hranilnih snovi odraža njeno sposobnost preskrbe s hranilnimi snovmi (vitamini, minerali, fitonutrienti, antioksidanti, beljakovinami, maščobnimi kislinami omega-3 in z drugimi, za zdravje pomembnimi snovmi) za minimalno količino kalorij. Na drugi strani pa hrana, osiromašena hranil, ne zagotavlja dovolj hranil, ampak le veliko kalorij; taka hrana je procesirana hrana, rafinirana in hitro pripravljena hrana (»fast food«).

Najhrana je polnovredna hrana, ki vsebuje vsa hranila, ki jih narava preskrbuje za zdravo rast rastlin in živali. Kadar jemo s hranili bogato hrano, še posebno, če je biološko pridelana, uživamo kakovostne zaščitne snovi, s katerimi nas oskrbuje narava. V taki hrani ni ničesar, kar vanjo ne spada. Hrana, bogata s hranilnimi snovmi, nam daje novo moč za spremembe – vzdržuje in izboljšuje naše zdravje in skrbi za našo vitkost.piramida

Zakaj s hranilnimi snovmi bogata hrana pospeši zdravo izgubo telesne teže?

S hranili bogata hrana preskrbuje naše telo s pomembno hranilno podporo, ki mu omogoča, da opravi vse potrebne presnovne aktivnosti na najbolj optimalen način. Presnovne aktivnosti, kot je npr. izgorevanje neželenih maščob (ta proces imenujemo beta oksidacija), najbolj podpira prehrana, bogata s hranili.

Uživati hranilno bogato hrano pomeni, da ta preskrbuje naše telo z zadostno količino hranil ob minimalnem številu kalorij. (Nekateri to imenujejo ''hranilna gostota'' ali ''hranilna specifična teža'' – s tem označujejo to posebno prehransko kombinacijo velike količine hranil in nizkega števila kalorij).

Primerjajmo npr. hranilno bogato hrano s hrano, ki je osiromašena hranil. Predstavljajmo si prehrano osebe, ki sestoji iz procesirane mastne hrane, zelo siromašne s hranili. V taki hrani manjka m nogo vitaminov in mineralov, ki so nujni za zdravo presnovo, prav tako tudi pred kratkim odkriti antioksidanti in fitonutrienti v rastlinski hrani, ki igrajo pomembno vlogo v uravnavanju telesne teže . Vprašajmo se, koliko kalorij v taki, s hranili osiromašeni hrani, bi morala zaužiti oseba, ki bi hotela zaužiti vsaj nekaj hranilnih snovi?
Kar nekje med 6.000 in 7.000 kalorij, kar bi bilo seveda veliko preveč. Telesna maščoba in teža se povečujeta s pridobivanjem kalorij.
Z uživanjem hrane, bogate s hranili, ki jih telo potrebuje za zdravo delovanje, lahko vnesemo manj kot 1.600 kalorij.
Hranilne snovi, ki delujejo skupaj, so bolj koristne za zdravje kot tiste, ki delujejo same. To pomeni, da ni ene same čudežne hrane ali ene same čudežne hranilne snovi. Je pa čudež, kako različni pojavi s hranili bogate hrane delujejo skupaj z namenom, da našemu telesu zagotovijo optimalno zdravje in telesno težo.

Kako za zdravje pomembna hranila v najhrani pomagajo k boljšemu zdravju in zmanjševanju telesne teže?

Zdrave telesne celice so gradniki življenja, zato želimo, da delujejo optimalno. Hranilne snovi so tiste, ki jih prehranjujejo. So ključne tako za njihovo delovanje  kot za delovanje  celotnega telesa. Znano je, da obstaja zveza med preobilno telesno maščobo, posebno t. i. visceralno maščobo (maščobo v trebušni votlini), vnetnimi procesi in telesno težo. Maščobne celice namreč ne delujejo samo kot skladišče dodatnih kalorij, ampak delujejo tudi kot endokrini organ (žleza z notranjim izločanjem), ki izdatno povečuje vnetne procese.

V najhrani je mnogo hranilnih snovi (glej tabelo na str. XX), ki pomagajo vzdrževati vnetne procese, kar je še posebno pomembno, če ima naše telo odvečno maščobo, mi pa jo želimo izgubiti, saj je za neželena vnetja tempirana bomba. Če se iznebimo te neželene maščobe, preprečimo tudi neželena vnetja. To je eden ključnih razlogov za povezavo odvečne maščobe s številnimi zdravstvenimi težavami.sadje

V nasprotju s tradicionalno prehrano in dietami, ki se osredotočajo samo na zmanjševanje vnosa kalorij, ob strani pa puščajo potrebo po vnosu hranilnih snovi, prehranjevanje z najhrano, ki zagotavlja veliko hranilnih snovi ob nizkem številu kalorij, vpliva na presnovo s tem , da uničuje maščobe. Naše telo tako pridobi na vitalnosti.

Novi vzorci za izgubo telesne teže

Večina načrtov za hujšanje od nas zahteva , da sledimo nekemu novemu tipu diete, ki ga spoznavamo prvič v življenju. Ti shujševalni načrti vsebujejo določene novosti. Stavijo namreč na to, da se še nikoli prej nismo prehranjevali na ta način (in – imamo priložnost – da se, po vsej verjetnosti, tudi nikoli več ne bomo!). Prav tako domnevajo, da se ne spoznamo na ''zvijače'' v njihovi teoriji hujšanja. Te zvijače so vključene v dieto, ki naj bi zadovoljila naša pričakovanja na začetku hujšanja. Kmalu po tem pa ugotovimo, da temu ni tako in smo spet na stari poti.

Temelji za izgubo telesne teže brez hujšanja so v zdravem načinu prehranjevanja, v katerem igrajo največjo vlogo hranila. To ni dieta za hujšanje, ampak način prehranjevanja za prijetno, polnokrvno življenje. Ta način prehranjevanja ne vsebuje štetja kalorij, ogljikovih hidratov, maščob in drugih sestavin.

Telesne teže ne moremo znižati in takšno vzdrževati, če uživamo večjo količino kalorij od tiste, ki jo naš organizem potrebuje. Če naše uživanje ogljikovih hidratov in maščob odstopa od zdrave ravni, bomo zelo težko shujšali.

Viri:
Pratt, S. G., Matthews, K. (2004, 2008): Najhrana za najzdravje. Debora: Ljubljana.
Mateljan, G. (2007): The world's healthiest foods. Essential guide for the healthiest way of eating. GMF, Seattle.