Glava

OGLASI

 

 

 

 

 

 

PAPARIČKE

Škodljivi plasični izdelki

Medicinska znanost in stroka vesta, da izpostavljenost organizma kemični snovi bisfenol A (BPA, org. spojina, ki se uporablja za izdelavo polikarbonatne plastike in epoksi smol) 'spravi hormone iz reda' in celo povečuje tveganje za nastanek različnih vrst raka.

Bisfenol A vsebujejo naslednji izdelki: steklenice za vodo (in druge pijače), otroške stekleničke, športna oprema, zobne zalivke, leče, CD-ji, DVD-ji. Bisfenol A so zasledili tudi na notranji steni pločevink (premaz).

Učinki BPA na organizem so odvisni od tega, koliko prostega BPA je na voljo in kako dolgo so mu celice izpostavljene.konzerva

Raziskovalci na Univerzi Cincinnati so odkrili, da BPA deluje kot sintetična oblika hormona estrogena. Isti znanstveniki so ugotovili, da se rakaste celice raka na dojki, ki so bile izpostavljene nizkim vrednostim BPA, niso mogle kemično stimulirati proizvodnje beljakovin, ki pomagajo kemoterapiji pri uničevanju rakastih celic.

Čeprav je dokazano, da BPA škoduje zdravju, pa FDA (Zvezna uprava za prehrano in zdravila Združenih držav Amerike) še vedno podpira njegovo uporabo. Svoje stališče je le 'posodobila' z izjavo: ''Izražamo zaskrbljenost glede možnih učinkov BPA na možgane, obnašanje, prostato zarodkov, dojenčkov in majhnih otrok''.

Na žalost pa obstaja še več tisoč kemičnih snovi, ki učinkujejo podobno kot BPA. Zato je skoraj nemogoče vedeti, kateri plastični izdelki lahko vsebujejo kemikalije, ki razkrajajo hormone.

Ne glede na to pa obstaja nekaj stvari, ki pomagajo minimizirati našo izpostavljenost tem kemičnim snovem.

Tako Klinika Mayo predlaga naslednje ukrepe:plastika

  • iskati moramo izdelke, ki ne vsebujejo BPA,
  • pazimo, da je izdelek označen s kodama 3 ali 7 za recikliranje (če ni, vsebuje BPA),
  • na steklenicah je ta koda natisnjena na dnu etikete,
  • izogibajmo se konzerviranim jedem in pijačam (večina pločevink je znotraj obložena s snovjo, ki vsebuje BPA),
  • izogibajmo se pogrevanju hrane v polikarbonatni embalaži,
  • namesto plastičnih posod uporabljajmo alternativno embalažo za vročo hrano: steklo, porcelan, nerjaveče jeklo.
Vir: International Cancer Institute, 2014
  Mayo Clinic, 2014