Glava

OGLASI

 

 

 

 

 

 

PAPARIČKE

Matične celice - skrivnost dolgoživosti

Matične celice, ki so v dojenčkovi popkovni krvi, lahko shranimo pri vsakem rojstvu otroka. Boštjan Lovšin, dr. med., spec. ginekolog in porodničar iz Splošne bolnišnice Izola, imenuje matične celice ''čudežne celice iz popkovnice – darilo življenja''.

 

maticne celice

 

''Matične celice (angl. 'stem cells' ) so tiste 'osnovne', še nepopolno razvite celice v telesu, ki se pod določenimi pogoji lahko razvijejo (diferencirajo) praktično v katero koli telesno celico, v živčno, mišično, krvno, jetrno ali katero drugo. Kri iz popkovnice je tista kri, ki ostane v popkovnici po rojstvu otroka in jo navadno skupaj s posteljico in samo popkovnico zavržemo. Dobro desetletje pa je že znano, da je v krvi popkovnice teh celic dovolj za medicinsko uporabo. Tako shranjene celice so vedno na voljo, prav tako tudi ni etičnih in pravnih zadržkov za uporabo kot na primer pri gojenju embrionalnih celic ali kloniranju. Pri taki transplantaciji praktično ni možnosti zavrnitvene reakcije, saj organizem dobi lastne celice, ki ne povzročajo neželenega imunskega odgovora.'' (Boštjan Lovšin, dr. med., spec. ginekolog in porodničar, spletna stran Splošne bolnišnice Izola, http://www.sb-izola.si/index.php?page=static&item=110&tree_root=9).

Danes uporabljajo matične celice za transplantacijsko zdravljenje več kot 50 različnih bolezni. Popkovnično kri vam lahko odvzamejo v vsaki slovenski porodnišnici,  shranite pa jo lahko v krvni banki (v Sloveniji so tri, med njimi Izvorna celica).

 

Matične celice za zdravljenje diabetesa tipa 1

Vsako leto v Evropi za  diabetesom tipa 1 zboli preko tisoč otrok. Do leta 2020 se bo število ljudi, ki bodo oboleli za diabetesom tipa 1, podvojilo. Za bolnike to pomeni, da se morajo vse življenje posluževati injekcij inzulina in se držati posebne diete. Na srečo se odkriva nove načine zdravljenja. In sicer s transplantacijo matičnih celic!

 

maticne celice

 


Raziskovalna skupina Diabetes Tehniške univerze v Münchnu, ki jo vodi prof.Anette-Gabriele Ziegler, je v sodelovanju z laboratorijem Vita 34 opravljala klinično študijo učinkovitosti matičnih celic iz popkovnične krvi pri diabetesu tipa 1. Za ta namen so otrokom z diabetesom tipa 1 vbrizgali njihovo lastno kri iz popkovnice, ki je bila shranjena pri Viti 34. Zatem pa so dve leti otroke redno pregledovali in jih primerjali s kontrolno skupino otrok, ki jih zdravijo s tradicionalnimi metodami. Prvega otroka so tako zdravili marca 2009 in rezultati raziskave kažejo dobre rezultate. Z vzorci popkovnične krvi shranjenih pri Viti 34 so tako uspešno zdravili že 7 otrok.

Vita 34 je najstarejša banka matičnih celic v Evropi in ima tudi največ uspešnih zdravljenj z vzorčki, ki so shranjeni. Poleg diabetes tipa 1, se je z matičnim celicami zdravilo levkemijo, cerebralno paralizo, beta-talasemijo, SCID in druge bolezni! Vsakodnevno se odkriva nove in nove načine zdravljenja z matičnimi celicami in znanstveniki ugotavljajo, da imajo le-te ogromen potencial na področju zdraljenja.

Preberite več o shranjevanju matičnih celic v banki matičnih celic Vita 34 na: www.izvorna-celica.si
 

Pripravila Nina Ogrin, Izvorna celica d.o.o.