Astrorecept za mamico in papavčka
Devica
To po duši francosko pecivo pouči devico, kako okusne so lahko drobtinice. Ena drobtinica se ujame v dekolleté, druga pristane v kotičku ustnice, nekaj jih pade na krožnik in … ja! Z vlažno konico prsta enostavno pritisnemo nanje in že se oprimejo prsta. Drobtinice. Posladek za sproščanje zavor. Se opravičujemo. Ne norčujemo se. Ampak vi ste vedno kot iz škatlice, skoraj nekoliko zaskrbljujoče.
Francoski piškoti s čokoladnim
nadevom
5 rumenjakov
16 dag sladkorja v
prahu
15 dag masla v kosmičih
22 dag moke
pol zavojčka pecilnega
praška (najboljše: bio)
1 noževa konica morske
soli
12 dag grenke čokolade
z dodatkom ali
aromo pomaranče
Rumenjake pripravimo v skledo in potresemo s sladkorjem v prahu. Stepemo s kuhinjskim mešalnikom pri veliki hitrosti, da dobimo svetlo rumeno zmes. Primešamo maslo v kosmičih. Moko zmešamo s pecilnim praškom in soljo. Zmes previdno vsujemo v posodo in zmešamo s kuhinjskim mešalnikom. Čokolado zdrobimo (pomagamo si lahko s kladivom; pred tem damo čokolado v plastično vrečko) in primešamo testu. Testo tanko razvaljamo med dvema plastema kuhinjske folije kar na pekaču in postavimo za 30 minut v hladilnik, da počiva med obema plastema folije. Pečico ogrejemo na 150 ºC. Na pekač položimo papir za peko. Odstranimo zgornjo plast folije, z modelčki za piškote iztisnemo piškotke (navadno krogce), s folije jih ločimo s širokim kuhinjskim nožem, ter jih naložimo v pekač v razmiku 1 cm. Pečemo 20 minut. Pustimo na kuhinjski mrežici, da se piškoti ohladijo. No ja, vsaj malo. Teknejo tudi mlačni.