Astrorecept za mamico in papavčka
Oven
Raznolikost orientalskih jedi je pisana na kožo ovnovi žilici za igranje.
Botanično ime čičerke je mimogrede Cicer arietinum in namiguje na
podobnost med njeno obliko in ovnovo lobanjo (lat. Aries). S temi jedmi
oven krepi svojo pregovorno “bikasto” trmasto nrav; čisto mimogrede pa se
krepi še z obilno količino folne kisline, vitaminoma B in C ter s cinkom.
Falafel
1,5 dl grškega jogurta
40 dag čičerke, oprane
in odcejene
4 strti stroki česna
2 žlički zrnc kumine
1 šopek sesekljanega
peteršilja ali suhi
peteršilj
1 šopek sesekljanega
koriandra ali koriander
pol žličke čilijevih
kosmičev
pol šopka sesekljane
mlade čebule
1 žlička bio pecilnega praška
1 dl rastlinskega olja
za cvrtje
1 olupljena kumarica,
narezana na tanke
kolobarje
3 žličke paste tahini
1 žlička limoninega
soka
Na kuhinjsko cedilo položimo svežo kuhinjsko krpo in ga položimo nad skledo. Nad njo odcejamo jogurt več ur (ali čez noč), dokler ne postane podoben svežemu siru. S paličnim mešalnikom naredimo pire iz čičerke, česna, orientalske kumine, zelišč, kosmičev čilija, mlade čebule in bio pecilnega praška. Počakamo 20 minut, da se okusi prepletejo. V ponvi segrejemo rastlinsko olje. Z dvema žlicama oblikujemo maso v kroglice in jih v vročem olju zapečemo, da postanejo rjave in hrustljave. Odcedimo jih na krep papirju. Zmešamo kumarice in jogurtni sir. Umešamo sok limone v tahinovo pasto. Ponudimo kot omako na pladnju s falaflovimi kroglicami.