Astrorecept za mamico in papavčka
Tehtnica
Veliko nacionalnih kuhinj pozna recept za tako imenovani peščeni kolač, kjer lahko količino masla, moke, sladkorja in jajc odmerimo po načelu 1–2– 3–4 in sestavin ni treba tehtati. Dandanes lahko te izvorne in preproste kolačke oplemenitimo z različnimi dodatki, bodisi s sveže nastrganim kokosom bodisi s sesekljanimi ali z mletimi orehi, lešniki, mandlji, rozinami, namočenimi v liker … Uporabimo tisto, kar nam je najljubše, in pustimo domišljiji prosto pot. Dodatke lahko vgnetemo v testo ali pa jih posujemo po kolaču.
Kolač na “1–2–3–4”
15 dag mehkega masla
v koščkih + 1 žlička
masla
15 dag mletega sladkorja
1 drobno naribana
lupina neškropljene
limone
4 jajca
1 žlička pecilnega
praška
1 ščepec morske soli
30 dag moke
10 dag dodatkov
(omenjeno v uvodniku
recepta)
Pečico segrejemo na 160 ºC. V posodi zmešamo maslo in sladkor, da nastane pena. Umešamo limonin sok in limonino lupinico. Jajca z mešalnikom drugo za drugim vdelamo v testo. Zmešamo pecilni prašek, sol in moko. Najprej mešajmo ročno z metlicama za mešanje, nato zmešajmo testo še z električnim mešalnikom. S preostankom masla namastimo model za kolač in ga obložimo s papirjem za peko. Napolnimo ga s testom in z dodatki. Pečemo 60 minut, nato naredimo preizkus z zobotrebcem. Če na njem ni ostankov, ko ga izvlečemo iz testa, je kolač pečen in ga lahko vzamemo iz modela. Najbolj se prileže topel ali mlačen.
Knjiga Astrorecepti - Tehtnica