Astrorecept za mamico in papavčka
Lev
Sladica presenečenja. Pod sladko, masleno, drobljivo površino, ki nekoliko spominja na prismojene kopaste oblake, se skriva nežni sadni pire. Dateljni so za leva zelo pomembni, saj vsebujejo kalij, kalcij, magnezij, baker in predvsem zanj izredno pomembno železo. Ob tem se lahko vda svoji ljubezni do najboljšega, kajti med dateljni obstajajo velike razlike v kakovosti. Odtrgajmo si čas in poiščimo najboljše, če seveda nimamo svoje palme.
Pita z jabolki in dateljni
4 aromatična jabolka,
olupljena, z odstranjenim
peščiščem in sesekljana
10 dag dateljnov, razkoščičenih,
drobno
sesekljanih
1 limeta ali limona
2 žlici medu
1 dl kisle smetane
8 dag moke
1 žlička biopecilnega
praška
4 dag sladkorja
4 dag rjavega sladkorja
6 dag ledenomrzlega
masla, sesekljanega
Pečico segrejemo na 180 °C. Zmešamo sesekljana jabolka in dateljne, pokapamo s sokom limete ali limone, pustimo nekaj minut in odcedimo. V lončku kuhamo med 3−5 minut, da potemni. Odstavimo s štedilnika in previdno umešamo kislo smetano. Sadje položimo v štiri modele za narastek ter dolijemo omako iz medu in smetane. Zmešamo moko, pecilni prašek in sladkor. Primešamo še maslo in s prsti zgnetemo skupaj z moko. Dobimo drobljivo testo, ki ga porazdelimo po sadju. Pečemo 30 minut, da postane testo zlato rjavo in se strdi. Jed tekne tudi topla.