Astrorecept za mamico in papavčka
Rak
Za raka so pomembni siri vseh oblik, saj je sir bogat s kalcijem, ki skrbi za zdrave kosti. K siru še posebej dobro tekne baguetta. Lepa dobrodošlica za vaše goste.
Baguette
1 zavitek svežega
kvasa (najboljše: biokvas)
1 žlica morske soli
2 žlici (tekočega)
medu
50 dag pšenične
moke, tip 550
1 žlica riževe moke
Priprava baguette je tako preprosta, da lahko recept uporabimo tudi za odišavljenje svojega stanovanja. Le ob redko katerem vonju se nam pocedijo sline tako kot ob svežem kruhu. Kvas, sol in med razpustimo v 1 dl tople vode. Čez 5 do 8 minut se na površini vode izoblikuje sivkasta pena; tako vemo, da kvasovke delujejo. Če ni tako, je verjetno pretekel rok uporabnosti kvasa ali pa se kvasovke preprosto niso prebudile, tudi to se zgodi. Toda le redko in zato seveda nismo krivi sami! Po potrebi ponovimo postopek z zavitkom kvasa, soljo in medom. V posodo nasujemo moko. Dodamo kvas. Dolijemo 2 dl mlačne vode. Z rokami (ali kuhalnico) zmešamo sestavine, da dobimo nekoliko lepljivo testo. Gnetemo od 2 do 3 minute.
Testo pokrijemo s kuhinjsko folijo in posodo zavijemo v brisačo ter postavimo na toplo za najmanj 2 uri, da testo naraste na dvojno velikost, nato ga razpolovimo in regnetemo. Obe polovici razvaljamo na pravokotnik. Oba daljša robova baguette preložimo proti sredini. V sredino od leve strani proti desni naredimo z dlanjo za prst globoko jamico. S konicami prstov povlečemo robove in jih na sredini baguette stisnemo skupaj. Tako nastane na sredini testa votlinica, da se bo baguetta enakomerno pekla in bo testo prijetno rahlo. Štirikoten podolgast pekač obložimo s papirjem za peko. V pekač položimo testo, ga pokrijemo in ponovno postavimo na toplo, tokrat za 40 minut, da vzide − testo mora vziti do roba pekača. Medtem nastavimo pečico na 250 °C. Riževo moko zmešamo z žlico vode. Z zmesjo namažemo površino obeh baguett, da se bo oblikovala lepo rjava skorjica. Kruhke postavimo v vročo pečico in takoj znižamo temperaturo na 190 °C. Pečemo 30 minut.