Slastna riba s sirovo omako in zelenjavo (za 6 porcij)
Sestavine
15 g masla
60 g opranega in na drobne rezine narezanega pora
1 srednje velik sesekljan in olupljen korenček
60 g na drobne cvetke narezanega brokolija
40 g zamrznjenega graha
150 g fileja polenovke (lososa, morskega lista) brez kože
150 ml mleka
3 poprova zrna
1 lovorov list
Sirova omaka
15 g masla
1 žlica navadne moke
50 g naribanega sira
Priprava
V ponvi raztopimo maslo, dodamo por in pražimo 3 minute. Dodamo korenček, prelijemo z vrelo vodo in kuhamo 12 minut. Dodamo še brokoli in kuhamo nadaljnjih 5 minut. Vmešamo grah in 3−4 minute ali dokler se zelenjava ne zmehča kuhamo na zmerni temperaturi.
Medtem položimo v drugo ponev ribo skupaj z mlekom, poprovimi zrni in lovorovim listom. Štiri minute oziroma dokler riba ni skuhana, kuhamo na zmerni temperaturi. Odcedimo, vendar obdržimo tekočino od kuhanja. Zavržemo poprova zrna in lovorov list.
Za omako v ponvi raztopimo maslo, vmešamo moko in kuhamo 1 minuto. Postopno dodajamo mleko, v katerem se je skuhala riba. Zavremo in kuhamo, mešamo, vse dokler se omaka ne zgosti. Odstavimo, dodamo sir in mešamo, dokler se ne raztopi.
Zelenjavo odcedimo in jo zmešamo s koščki ribe ter sirovo omako. Če je zelenjava mehka, jo lahko pretlačimo ali narežemo za starejše dojenčke, ki začenjajo žvečiti. Ukašimo, dokler kašica nima zaželene konsistence (tipnosti).
Vir: Karmel, A. (2008). Velika paparica za male papavčke. Debora, Ljubljana. 3. izdaja