Goveje rolade
(za 8 rolad)
Sestavine
½ žlice oljčnega olja
½ sesekljane, majhne rdeče
čebule
¼ žličke lističev svežega timijana
1 rezina kruha, brez skorje
110 g zmlete govedine
1 ½ žlice paradižnikovega čatnija
2 žlici sveže naribanega
parmezana
225 g že pripravljenega krhkega
testa za pecivo
1 jajce, stepeno in začinjeno s
ščepcem soli
sol in poper (kot začimbi)
Priprava
Mesne rolade so odlični prstolizi za piknike in zabave, ker so zavite
v testo. Sama rada kdaj kaj 'zakuham', zato uporabim govedino,
vendar bi bila primerna tudi zmleta svinjina.
V majhno ponev zlijte olje, dodajte čebulo in pražite 5 minut, da se
zmehča. Vmešajte timijan in dajte na stran. V multipraktik dajte
kruh in zmeljite, da dobite drobtine. Dodajte čebulo, govedino,
čatni, parmezan, sol in poper. Ponovno premeljite.
Pečico segrejte na 200 ˚C.
Zvaljajte testo na dva pravokotnika v velikosti 12 cm × 18 cm,
približno 2 milimetra debela. Razpolovite mesno mešanico in jo
zvaljajte v dve, po 18 centimetrov dolgi klobasici. Dajte po eno na
sredino vsakega kosa testa in robove testa namažite z jajcem. Zvijte
robove, da je meso zavito. Z ostrim nožem razrežite vsako rolado na
štiri dele (med rezi obrišite nož) in rolade zložite na pekač, navzdol
obrnjene s tisto stranjo, na kateri so spojene. Pomažite rolade z
jajcem in na vrhu naredite dve majhni zarezi.
Pecite 16–18 minut, dokler testo ne postane zlatorjavo. Z lopatko
rolade prenesite na žično mrežo, da se ohladijo. Najboljše so, če jih
postrežemo tople, lahko pa postrežemo tudi s hladnimi.
Vir: Karmel, A. (2011). 100 najboljših prstolizov. Debora, Ljubljana.