Glava

OGLASI

paparica

 

 

 

 

 

 

lososPomen vitamina D

Pomanjkanje vitamina D v telesu lahko poveča tveganje za nastanek raka dojk, širokega črevesa, jajčnikov in prostate. Otroci, ki od rojstva do enega leta starosti uživajo vitamin D v obliki dodatka k prehrani, imajo 80 odstotkov manjše tveganje za nastanek sladkorne bolezni tipa 1.

Najpomembnejši vir vitamina D je nastajanje vitamina v koži, ki je izpostavljena sončni svetlobi. Vsaj trikrat na teden roke in obraz za okoli petnajst minut izpostavimo sončnim žarkom pred deseto uro dopoldne in po petnajsti uri popoldne.

Glavni prehranski viri vitamina D so mastne ribe (sardele, losos, tuna) in obogatena hrana (žitarice, nekateri mlečni izdelki). Trenutno priporočilo dnevnega vnosa vitamina D za moške in ženske, stare od 19 do 50 let, je 200 internacionalnih enot (IU), za stare od 51 do 70 let 400 IU, za starejše od 70 let pa 600 IU.

Več o vitaminih in mineralih glej tudi tukaj.