Ratatuj (za 6 odraslih porcij)
Sestavine
2 jajčevca
sol in poper po okusu
2 čebuli, sesekljani
½ česnovega stroka, stisnjenega
oljčno olje
1 rdeča in 1 zelena paprika, narezana
4 bučke, narezane
2 velika paradižnika, narezana
1 lovorov list
1 vejica timijana
1 žlica sesekljanega peteršilja
Priprava
Jajčevca razrežemo v polcentimetrske rezine (nič ne lupimo!). Damo jih v sito, posolimo in počakamo 30–40 minut, da grenkoba izmezi. Medtem na dveh jedilnih žlicah olja pečemo čebulo in česen, da posteklenita. Dodamo papriko in po potrebi še malce olja, potem pa pečemo še 3 minute. Čebulo, česen in papriko predenemo v lončeno posodo.
Odcedimo rezine jajčevca in jih osušimo s papirnimi brisačami. Spočetka jih cvremo v zelo vročem olju (tako da se njihovo površje nepredušno zapre), potem pa ogenj zmanjšamo in cvremo še 5 minut. Odcedimo. Predenemo jajčevce v pekač in dodamo narezane bučke, razkosani paradižnik in začimbe. Nekako 30 minut kuhamo pokrito v pečici, ogreti
na 180 °C.
Vir: Karmel, A. (1998). Velika paparica za male papavčke. Debora, Ljubljana. 1. izdaja